Patrik Hannell
Patrik Hannell Bild: Håkan Johansson

Falkenbergs FF förlorar miljoner på Allsvenskan utan publik

Budgeten för värsta scenariot för allsvenska fotbollsklubben Falkenbergs FF ligger på minus 5.5 miljoner kronor. Det berättar ordföranden Patrik Hannell.

ANNONS
|

Vi träffar Falkenbergs FFs ordförande Patrik Hannell när det är en dryg vecka kvar till starten av Allsvenskan i fotboll.

Hur är läget i föreningen?

- Förvånansvärt bra nu när det blivit klartecken för spel. Spelare och ledare har fått något att se fram emot, Vi har hela tiden haft vår professionella organisation som förstått vad som händer och stått med båda fötterna på jorden.

Men det har inte alltid varit lugn och ro.

Falkenbergs FF lider med allsvenska kollegan Varbergs Bois

- Det har ju funnits så många frågetecken och då i mars var det en del sömnlösa nätter.

Han lider också med Varbergs Bois

- Det är värre för våra grannar norrut i Varberg. Att riskera åka ur utan att publiken fått se en enda match. Nu ska vi båda se till att hålla oss kvar i serien. Det finns andra lag att skicka ner.

ANNONS

Styrelsen har sammanträtt som vanligt en gång i månaden. Men budgeten för 2020 har man jobbat desto mer med.

- Vi har nu fyra, fem budgetvarianter att jobba med. Framförallt vad gäller publiken, blir det 10 eller 20 matcher eller en hela säsong utan publik. Spelprogrammet som läggs nu grundar sig på att 20 omgångar ska vara färdiga innan sista augusti. Drömscenariot, för att det skulle bli publik i höst, är att landslagsuppehållen i höst slopas. Då behöver man inte pressa in så många matcher.

Hannell ser mörk höst framför sig

Men Hannell ser mörkt på spel framför publik.

- Jag tror inte på det. Men är också norrlänning och utgår från det värsta för att redan vara ordentligt besviken. Då kan det bara bli bättre.

Falkenbergs FF räknar att man tappar fem miljoner netto på helt utebliven publik.

Klubben har också tappat 600 000 kronor på den inställda Minicupen och kan räkna med 1,2 miljoner back på säsongskorten. Sedan fattas det 500 000 i sponsringsintäkter.

- Det är 5-6 företag som fakturerats men som inte har en krona. Vi kommer ändå ha kvar deras skyltar på arenan. De kan ju komma på fötter i höst igen, säger Patrik Hannell.

Klubbchefen Patrik Lundgren gick ner i lön

På plussidan finns 235 000 kronor från Framtidsbanken och 1 150 000 kronor för korttidspermitteringar. Där har Tillväxtverket ännu inte tagit något beslut. Och även om inte klubbchefen Patrik Lundgren var permitterad så sänkte han sin lön med 7,5 procent, samma som spelarna fick göra i och med permitteringen. Sedan sänks arbetsgivaravgifterna med 20 procent under tre månader och det ger klubben cirka 600 000 kronor. Till det kommer en halverad hyra från kommunen.

ANNONS

- Så kring 5,5 miljoner minus ligger det på just nu. Men det ska vi arbeta in, säger Patrik Hannell.

Hur då?

- Många bäckar små. Det sista vi vill göra är personalneddragningar nu när klubben byggt upp en så professionell organisation. Men det kan bli för dyrt att vara kvar på arenan till exempel.

Spelarförsäljningar?

- Jag har svårt att se det nu med så många som har likviditetsproblem. Men gör John Björkengren tio mål på de första omgångarna så finns ju ett transferfönster lite senare. Tyvärr tror jag det blir så att spelare spelar ut kontrakten nu.

Klubben gick in i 2020 med ett eget kapital på 750 000 efter att ha gjort en förlust på fyra miljoner 2019.

- Det egna kapitalet blir svårt att få på plus men jag tror att elitlicensen kommer att skjutas på. VI har heller inte likviditetsproblem.

Spelprogrammet är just nu inte lagt. Snart kommer tre omgångar till men dagar och tider presenteras inte förrän efter Uefa-mötet 17 juni.

- Vi vill ju veta i god tid när vi ska möta Östersund. Vi vill inte ta tåget och sedan är frågan om alla kan få plats en buss om det ska vara två meters avstånd mellan.

ANNONS
ANNONS