Förre FFF:aren redo för ett nytt äventyr

Nu väntar ett en helt ny miljö för Rasmus Andersson. Den förre FFF-mittfältaren är klar för färöiska Skála Ítrottarfelag.

ANNONS
|

Efter att det stod klart att det inte skulle bli någon fortsättning i FFF, valde han norska division två. Men 23-åringen hade en klausul att bryta ettårskontraktet under sommaren, vilket han valde att göra i mitten av juni.

– Det var inte så jäkla kul. Sedan låg laget inte bra till, så då kom det här äventyret lägligt.

Han lämnade Örn-Horten som låg på en nästjumboplats. I jakten på en ny klubbadress vände han sig till en agent med en undran om någon klubb på Färöarna kunde vara intresserad. Andersson hade aldrig tidigare varit där.

En klubb nappade. Skála Ítrottarfelag, nykomlingar i den högsta serien, sökte förstärkning.

ANNONS

– Det är lite konstigt, jag är den enda svenska spelaren här, säger Andersson.

En dryg vecka har han tillbringat på ön och han har slagits av den storslagna naturen.

– Jag är ingen naturmänniska, men den är helt otrolig. Jag får se till att bli lite mer av en naturmänniska när jag är här.

Vad håller fotbollen för kvalité?

– Det är svårt att säga, fotbollen skiljer sig en del åt. De vill bli nya Island, det är mycket dueller och kämpa. Ett par lag är helt okej, och folk säger att de nog skulle klara sig i den danska andraligan. Jag skulle tro att vårt lag hade klarat oss bra i division ett.

Inför säsongen var Skála Ítrottarfelag kraftigt nederlagstippat, berättar Andersson. Men de har överraskat under våren, och ligger på en sjunde plats av tio lag efter 16 omgångar.

– Jag hade aldrig hört talas om dem innan jag fick erbjudandet.

Kontraktet är skrivet till och med den sista oktober. Rasmus Andersson berättar att han fortfarande satsar fullt ut på fotbollen, men i detta fall var det lika mycket äventyret som styrde.

– Jag är ambitiös. Går det riktigt bra här kanske det kan leda till något i Danmark eller något annat. Sedan är det roligt att kunna uppleva saker genom fotbollen.

ANNONS

Kan du leva på fotbollen där?

– Ja. Jag får boende och bil också, så jag har det bra.

Den 31 juli gästar TB Tvoroyri Skála Stadium. Då kan det bli hemmapremiär för Rasmus Andersson på stadion med vidunderlig utsikt över hav och berg.

Trodde du att fotbollen skulle leda dig till att bosätta dig på Färöarna?

– Haha, nej. Det var väl inte tanken, men jag är glad över att jag är här nu.

Fakta: Rasmus tipsar

En vecka har Rasmus Andersson varit på Färöarna. Här kommer hans tre bästa tips hittills:

  1. "Upp och vandra i fjällen säger alla att jag ska göra. Det ser farligt ut, men det ska bara vara att gå. Jag bor nästan på ett, så jag har nära.
  2. "Sportchefen har bjudit ut mig på diverse grejer, men det har inte blivit av än. Det var något med får... så säg någon slags fårgrej."
  3. "Jag har ett stort hus här, så alla är välkomna, det kan du skriva".
ANNONS