Eklund: Löjligt när domare påpekar tröjfel

Tjugotvå spelare, två mål, en boll – sen kör vi! Enkelt, eller? Om det inte vore för tre domare som ska blanda sig i leken. Den enkla bollsporten blir helt plötsligt svår.

ANNONS
|

Sådär helt enkelt är det ju inte heller. Fotbollens regelverk är digert, bitvis svårbedömt, men också behövligt.

Om spelare och domare ska samspela – eller åtminstone ha acceptans för varandras uppgifter – är det inte helt fel med information och uppdatering.

Därför sitter ett gäng spelare från Falkenbergs FF bänkade, efter träning och efterföljande lunch, för att lyssna på visdomsord från Håkan Jonasson.

Helsingborgaren hade en drygt tio- årig karriär som elitdomare. Nu är han riksinstruktör och agerar även domarobservatör på elitmatcher.

– Våra uppdateringsbesök inför kommande säsonger är obligatoriska i Allsvenskan, frivilliga i Superettan, berättar Jonasson.

ANNONS

Ex-allsvenska Falkenbergs FF har valt att fortsätta med uppgraderingen, degraderingen till trots.

Uppslutningen är okej, intresset varierande. Ett och annat mess lockar mer. För de utländska provspelarna skulle informationen säkert också vara intressant, men språket är obegripligt.

– Jag tycker att det är jättebra med sån här information, sa FFF-målvakten Johan Brattberg efter genomgången.

– En del av de här regeltolkningarna och -justeringarna infördes redan i fjol, men jag vill fräscha upp minnet hos er, påpekar Jonasson inför det gula sällskapet.

Hur än domaren blåser, så står han ensam i snålblåsten.

Därför trycker man på vikten av rättskiparens integritet och gult kort för alltför vilda spelarprotester eller rent av omringning av domaren.

– Ett aggressivt beteende av spelare sprider sig upp till publiken, säger Jonasson, och visar videoexempel från fjolåret när kortet kommit till användning i sådana situationer.

Vid eftersnacket avger FFF:s sportchef Håkan Nilsson också en bekännelse:

– Vi spelade match i Stockholm, med Jonas Eriksson som domare, och hade väl en del högljudda kommentarer till hans rättskipning, berättar Håkan.

– Innan andra halvlek skulle starta, kom Jonas fram och bad oss hålla en lägre profil. Jag tyckte att vi kunde få ha våra åsikter, lika väl som de tusentals åskådarna.

ANNONS

”Tja”, sa Eriksson, ”men de är ju inte ordförande, sportchef och klubbchef...”

FFF-trion förstod vinken.

FFF-tränaren Hans Eklund försöker hålla sig uppdaterad i fotbollsreglernas underbara värld.

– Vi lär väl dessutom få ytterligare en duvning, i samband med Superettans upptaktsträff, tror Hasse. Det brukar vara en punkt på programmet.

När vi frågar några FFF:are efter Jonassons föredrag, är det två regelpunkter som anses mest svårbedömda; hands och offside.

Jonasson håller med, men försöker förtydliga med ytterligare videoexempel.

Och ingen vill väl egentligen ha den tuffa bedömning som i Spanien, där en hands är en hands, även om handen är intill kroppen.

– Tufft i överkant. Å andra sidan kan jag ibland tycka att det blir löjligt från domarhåll, som när det petigt påpekas om att tröjan inte är instoppad. Eller att man ska hålla varandra i händerna vid inmarsch, säger Eklund.

????

– Nä, bara skoj. Den där sista finns inte!

Men Eklund berättar om en annan sekvens från fjolåret:

– Vi får en frispark och tänker oss en variant, men domaren står i vägen. Vi påtalar det för den assisterande men blir bara avsnästa. Samma sak vid en hörna, där vi tänker oss en kort passning och sedan direktskott. Domaren finns i den aktuella zonen, men assisterande vägrar ta kontakt med huvuddomaren.

ANNONS

Håkan Jonasson reagerar:

– Dåligt agerande. Det är samspelet mellan samtliga aktörer som ska fungera. Sånt ska ni påpeka för domarbasen eller observatören.

ANNONS