Edi Sylisufaj.
Edi Sylisufaj. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Edi Sylisufaj redo att debutera för Kosovo

Han valde Kosovo. Nu ser Edi Sylisufaj ut att få debutera för U21-landslaget. - Det blir speciellt, säger FFF-anfallaren.

ANNONS
|

Edi Sulisufaj skulle varit med på den Kosovos U21-landslagssamling i början av september.

Då satte pappersexercisen stopp. Allting blev inte klart i tid och Falkenbergs FF-anfallaren fick stanna på hemmaplan.

Annat är det nu. 20-åringen blev kallad till Kosovos matcher mot Österrike och Andorra som spelas den 9 och 13 oktober.

– Det blir kul att spela internationella fotbollsmatcher. Det känns bra, säger Sylisufaj.

Tidigare har flera svensk-kosovaner varit med i Kosovos U21-landslag. Förra samlingen var bland annat Varbergs Bois Erion Sadiku, Halmstads BK:s Edvin Kurtulus och AFC Eskilstunas Ismet Lushaku kallade.

Den här gången är ingen av dem med. Edi Sylisufaj är ensam svensk-kosovan på plats i huvudstaden Pristina.

ANNONS

– Första dagen kände jag ingen, så det var lite jobbigt. Men jag börjar komma in i det mer och mer. Det är väldigt familjärt. Alla tar hand om varandra.

I det kosovanska U21-landslaget är det spelare med klubbadresser från lite varstans i Europa. Någon representerar franska Lille, någon annan spelar för engelska Sunderland och ett par andra spelare är hemmahörande i inhemska klubbar som FC Prishtina, FC Ballkani och Gjilani. Det är varierande nivå på spelarna i landslaget.

– Vissa är bra. Andra är helt okej, de spelar här i Kosovo och den ligan är inte den bästa. Men man ser att de som spelar i Europa är bra. De har kvaliteter.

Forwarden har också pratat med U21-förbundskaptenen Rafet Prekazi. Av honom har Sylisufaj fått positiva vibbar inför matchen mot Österrike på fredag.

– Första dagen frågade han mig om jag spelar på kanten eller som central anfallare. Då sa jag att jag spelar centralt. Där har han satt mig.

FFF-talangen fortsätter:

– Som det ser ut på träningarna så tror jag att jag får starta (mot Österrike). Man vet aldrig, men jag tror att jag gör det.

Mötena med Österrike och Andorra är kvalmatcher till U21-EM nästa sommar. Kosovo ligger näst sist i sin grupp fast hoppet om att ta sig till Europamästerskapet lever. Men då krävs förmodligen seger mot grupptvåan Österrike.

ANNONS

– Jag har ingen riktig koll på dem. Men det lär vara ett bra lag. Österrike har ändå en rätt bra liga.

En extra krydda i Sylisufajs förmodade debut är att landslaget spelar på hemmaplan. I Pristina.

– Det blir speciellt. Jag har alltid spelat mina matcher i Sverige. Här får man mäta sig med bra spelare ute i Europa så det är kul.

FFF-talangen har blivit lite varmare i kläderna på de få träningarna han har genomfört med sina landslagskamrater. Beslutet att välja Kosovo är han också bekväm med. Det var rätt för honom.

– Jag känner att jag tog rätt beslut. Det känns väldigt bra för mig, avslutar 20-åringen.

ANNONS