Coronapandemin räddade FFF-spelarens säsong

En lång och krokig väg. Men snart är Mahmut Özen tillbaka på fullt allvar. Och fotbollens stopp har varit en personlig fördel.

ANNONS
|

Första korsbandet rök på en träning i augusti 2018. Men vi backar bandet till en kväll i slutet av september i fjol.

Falkenbergs FF hade gjort en bra första halvlek mot serieledaren Djurgården på Tele 2 Arena. Mahmut Özen har varit planens bästa spelare. Men i slutet av den mållösa första halvleken avancerade han i banan.

- Jag kommer förbi anfallaren, men stukar foten och får en stukning i knät. Jag kände att något hände. Det var en dragande känsla. Jag tänkte direkt, "det kan inte vara det igen". Men när jag insåg att jag måste byta blev det bara svart, berättar Mahmut.

ANNONS

Sömnlös hemresa

Två korsbandsskador inom loppet av 13 månader. Det är en smocka som kan knocka vem som helst. Laget åkte hem med buss direkt efter matchen. Resan var en av hans tyngsta i livet.

- Jag gick ner och la mig i en bädd, låg där i sju timmar och sov inte en minut. Det var mycket tårar hela vägen hem. Jag var lack, ledsen och helt tom och det kom massa flashbacks från allt man måste göra. Det var jättejobbigt.

Vid hemkomsten undersöktes han både av lagläkaren Sverker Nilsson och Simon Bakkioui (HBK:s sjukgymnast), där den sistnämnde sa att korsbandet i högerknät med största sannolikhet var av.

- Många i klubben skrev och visade sin omtanke. Jag uppskattade det väldigt mycket, även om många tror att man inte gör det. Håkan (Nilsson, sportchef) ringde dagen efter och försökte förklara "det är lugnt, det kommer bli bra".

Med en process bestående av operation och rehabilitering tämligen färskt i minnet blev det mer påfrestande för psyket den andra gången.

- Det har varit mycket berg-o-dalbana. Det är viktigt att du har kontinuitet att göra träningen även fast det är tungt och motivationen inte finns där, säger 31-åringen och fortsätter:

- Det har varit tuffare den andra gången. Jag gick in i väggen rejält. Det har funnits en rädsla för att det ska ske en gång till. Man ska inte tänka så, men det är inte mer än mänskligt att man gör det.

ANNONS

Har dragit nytta av Allsvenskans stopp

Ytterbacken berättar att inför en operation av korsbandet försöker man genomföra prehab, att man tränar upp sig eftersom mycket muskelmassa förloras under och efter operationen.

- Jag gjorde mycket inför min första, men gjorde betydligt mindre denna gång. Huvudet var inte riktigt på plats.

6 november genomfördes operationen. Sen dess har det varit små, små steg för att komma tillbaka till det han älskar, fotbollen.

- Några veckor in på rehaben svullnade knät upp. Det gjorde det inte förra gången. Då fick jag vila ett par veckor. Efter åtta, nio veckor började jag jogga lätt. Sen har det rullat på i högre hastighet och med hopp och squats.

Falkenbergs FF:s allsvenska premiär skulle egentligen ha spelats borta mot Sirius den 5 april. Men coronaviruset lamslog allt för många. Livet. Vardagen. Och hela idrottsvärlden.

- Det har gynnat mig, samtidigt är det jättetråkigt för landet, för fotbollen, för alla, att det blev tvärstopp. Om Allsvenskan hade startat då hade jag kanske fått för mig att jag måste komma tillbaka. Att se alla matcher skulle stressat fram något omedveten. Nu har jag kunnat jobba lite mer lugn och ro.

Brottas med hjärnspöken på planen

Lättare övningar med boll tillsammans med laget har trappats upp. För två veckor sedan var han med och spelade helplan i 30 minuter.

ANNONS

- Jag kände en ren glädje att kunna spela lite tävlingsinriktat igen eftersom det var så pass längesen, men jag var rätt trött efteråt.

Dock finns det något ligger och gnager i bakhuvudet när han varit ute på planen i matchspel.

- Det finns en jätteliten rädsla, vilket gör att jag går in 95 procent i en duell om jag ska vara ärlig, säger FFF-spelaren, som för tillfället inte är med när det spelas fem mot fem på små ytor.

Med ovissheten hängande över fotbollssäsongen och ett jättesug efter att få göra comeback hoppas han att det snart kommer ett glädjande besked.

- Det är segt att man tränat utan att det kommer in något mellan. Man bara väntar på att få ett besked som säger att den dagen spelar. Men fram tills dess får vi bara träna på, avslutar Mahmut och ler.

Läs mer: Beskedet: Svenska cupen skjuts upp

ANNONS