Calle Johansson vann HN:s plusliga

Calle Johansson var viktig för Falkenbergs FF. Såpass bärande att han vann HN:s plusliga 2020.

ANNONS
|

2018 värvade Falkenbergs FF Calle Johansson.

Då var han en mittback som inte riktigt hade blommat. Som inte riktigt lyckats slå sig in i Helsingborgs IF.

Två år senare kan 26-åringen se tillbaka på två säsonger där han fick ut precis det han hoppades på.

Johansson fick förtroende, speltid och en betydande roll.

Dessutom visade försvarsspelaren vad han gick för. Säsongen 2020 vann han Hallands Nyheters plusliga i överlägsen stil.

– Jag hade en viktig roll i laget och fick ta mycket ansvar. Jag växte med det. Jag utvecklades mycket. Sedan var det jäkligt synd att det slutade som det gjorde, att vi åkte ur. Det är man absolut inte nöjd med. Men jag tycker att jag gjorde en bra säsong och får vara nöjd med den, säger Johansson.

ANNONS

Går det sätta fingret på vad det var du utvecklade under säsongen?

– Jag tycker att det var blandning av allt möjligt. Får man mycket ansvar och spelar varje match så utvecklar man alla bitar. Jag tycker att jag blivit lite bättre på allting, även om det kanske är ett tråkigt svar.

Det kändes som du fick ett genombrott, eller ett erkännande, den gångna säsongen?

– Det kan nog stämma. Det kändes som att man fick höra att man har gjorde det bra av folk. Det är kul att höra det. Samtidigt känns det som att jag fick ut mycket av det som jag ville få ut. Tidigare säsonger har det kanske varit lite hackigt med skador och sådant där. Det kändes som att det klaffade lite bättre 2020.

Av många anses Calle Johansson var en av de bättre huvudspelarna i allsvenskan, kanske framför allt defensivt. Men han var inte heller så pjåkig i motsatt riktning. Backen svarade för tre mål 2020.

– Där känner jag att jag har mycket att utveckla. Jag känner mig väldigt stark på huvudet och då kanske man ska skaka fram ännu fler chanser. Det är någonting man får jobba på inför nästa säsong.

ANNONS

Johansson skrev på ett treårskontakt med IFK Göteborg

Nästa säsong var det, ja. Då är den gulvita tröjan bortbytt mot en blåvit. Efter att kontraktet löpte ut vid årsskiftet blev IFK Göteborg nästa anhalt i karriären.

Det fanns flera intressenter för Johansson, men helhetsbilden gjorde att han skrev på ett treårskontakt med ”Blåvitt”.

– Det är en storklubb som det har gått tufft för, men som har alla möjligheter till att det ska gå bättre för. Sedan är det en trevlig stad. När jag snackade med dem kändes det bra. Det kändes som att jag skulle få en viktig roll i laget och det hoppas jag kunna få.

IFK Göteborg hade för ett par veckor sedan en uppsjö mittbackar att välja på. Nu är det inte riktigt lika många. Den senaste tiden har konkurrenterna André Calisir och Kristopher Da Graca lämnat. Lägg därtill att Jesper Tolinsson ska flytta till Belgien i sommar.

Johansson hoppas lägga vantarna på en ordinarie tröja.

– Jag har förhoppningar om att ta en startplats och få en viktig roll, kanske en liknande roll som jag hade i Falkenberg. Jag har känt det förtroendet från dem. Sedan vet jag om att det är en resultatinriktad bransch där det gäller att prestera. Speciellt i en klubb som Göteborg. Men det känns som att jag har goda chanser att få spela mycket.

ANNONS

Du har tidigare representerat två bottenlag i allsvenskan, Falkenberg och Helsingborg. Har du någon farhåga om att det ska bli likadant nu?

– Nej, det är inte min förhoppning. När jag har varit där och snackat med dem har det känts jättepositivt. Göteborg är en storklubb, men de har haft det tufft och kanske framför allt förra året. Men det finns ändå en jättestor potential. Nu när tränarna får sätta sin prägel på laget under en hel försäsong, och med lite nyförvärv, så tror jag absolut inte att Göteborg kommer att behöva kriga därnere.

En bostad i Göteborg är kirrad. Samtidigt finns det annat som ännu inte fallit på plats. Som var han ska spela golf, exempelvis.

Det var en hobby mittbacken ägnade en hel del tid åt på Vinbergs GK. Faktum är att Johansson har låga 3,8 i handicap.

– Det är rätt bra och något man får vara stolt över. Men det kanske man får kräva med tanke på hur mycket vi har spelade i Falkenberg, säger han med ett skratt.

Johansson fortsätter:

– Det blev extremt mycket golf i Falkenberg. Det var ett stort gäng i laget som spelade. Jag hoppas att det är någon i Göteborg som också spelar.

ANNONS

Så, var ska du spela nu?

– Det finns en hel del klubbar, sedan vet jag inte om IFK Göteborg har något samarbete. Det får jag titta upp. Men jag har spelat på Hills en gång tidigare och den är superfin. Delsjö ligger precis vid Kamratgården. Där har jag också spelat. Så det blir kanske Delsjö eftersom det ligger närmast.

Siktar du på att ta dig ner till scratch (noll i handicap) nu?

– (skratt) Det hade varit grymt, men det är väldigt svårt att nå. Man får försöka hålla sig mellan noll och fem.

Två säsonger i Falkenbergs FF blev det för Calle Johanssons del. Han ser tillbaka på åren med värme. Det är en tid han sent kommer att glömma.

– Det var jättegivande att spela i Falkenberg. Jag har fått extremt många vänner för livet. Det var nog den trevligaste miljön jag har varit i. Sedan fick jag ut det jag ville i Falkenberg – att jag skulle spela mycket, få förtroende och en viktig roll. Bortsett från att vi åkte ur så är jag nöjd.

FFF-spelarna som fick flest plus

1. Calle Johansson (72)

2. Christoffer Carlsson (63)

3. Marcus Mathisen (60)

4. Kalle Söderström (54)

5. John Björkengren (52)

6. Tobias Englund (49)

7. Anton Wede (43)

7. Edi Sylisufaj (43)

7. Viktor Noring (43)

10. Jacob Ericsson (41)

ANNONS