Avslutningen var en spegling av Falkenbergs FF:s säsong

Det allsvenska äventyret är över för den här gången. Hela Falkenbergs FF:s säsong kokades ner till en match som på ett tydligt sätt visar varför laget åker ur. Nu väntar omstart med en delvis ny stomme.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Tappade ledningar och tveksamma domslut som gått laget emot. Det har varit Falkenbergs FF:s säsong i stora drag. Redan inför söndagens avslutning var FFF det lag som hade tappat flest poäng från ledning (19), den siffran skulle komma att växa till 22 tappade poäng. En siffra som gör det svårt för ett bottenlag att lösa kontrakt.

Återigen fick laget vid havet dessutom se sig bortdömda i ett viktigt läge av matchen. Jag förstår att det går väldigt fort och Karl-Johan Eriksson hade handen på bollen sekunden innan. Men just när John Chibuike roffar åt sig bollen, då var den fri. 3-2 till Falkenberg där och det är sannolikt att det hade blivit tre poäng.

ANNONS

Och när Mjällby dessutom gjorde 2-3 så slutade lagen spela totalt. Häckens halvhjärtade försök att ta ledningen blev hjärtlösa.

Nu hade det förmodligen inte spelat någon roll. Häcken och Kalmar gjorde vad de båda tjänade på när IFK Norrköping kollapsade mot redan avsågade Helsingborg. I slutet av deras match stod det klart att oavgjort skulle tjäna bådas syften. Och när Mjällby dessutom gjorde 2-3 så slutade lagen spela totalt. Häckens halvhjärtade försök att ta ledningen blev hjärtlösa.

Vad händer nu då? Mängder av spelare sitter på utgående kontrakt och mittbacksparet Calle Johansson och Gregoire Amiot försvinner båda två. Men bortsett från ”Kapten Calle” lär det inte finnas något större intresse för spelarna som är fria.

Tobias Karlsson, Tibor Brink Joza, Tobias Englund, Jacob Ericsson, Mahmut Özen och Nsima Peter är spelare som är i sin rätta miljö, den i toppen av Superettan eller ett allsvenskt lag på nedre halvan. Ingen av dem är purunga och jag tror att FFF får behålla de spelare som de vill ha kvar. Det betyder dock inte att alla stannar, men det vore osunt att byta ut för många spelare på en gång.

Under första halvan av säsongen var det ett nytt Falkenberg, ett gulvitt lag som spelade genom mittfältet snarare än över det

Hasse Eklund blir också kvar i föreningen. Efter matchen pratade Eklund om att ”Vi ska tillbaka, vi har något spännande på gång”. Och nu får han en riktig chans att ta vidare de arbete som han påbörjade i år. För under första halvan av säsongen var det ett nytt Falkenberg, ett gulvitt lag som spelade genom mittfältet snarare än över det. Men tabellplaceringen och den magra poängutdelningen gjorde att Eklund kände sig tvungen att gå tillbaka till tidigare framgångsrecept.

ANNONS

Och Falkenbergs FF är väl ett av få lag som presterat i paritet med förväntningarna inför säsongen. I slutändan blev det tufft att slåss med mer namnkunniga och pengastinna klubbar i botten. Tabellen brukar i princip kunna ritas efter listan över omsättning, med något enstaka undantag. Men i år överpresterade klubbar som Mjällby och Varbergs Bois grovt i förhållande till ekonomin. Istället slogs FFF länge med AIK och IFK Göteborg, en ekvation som alla visste skulle bli oerhört tuff.

Jag är övertygad om att det här inte var sista gången som FFF-supportrarna får se allsvensk fotboll. Den grunden som Falkenbergs FF har byggt upp raseras inte på en nedflyttning. Ekonomiskt har man också gjort ett bättre år än de flesta elitklubbarna, tack vare flera försäljningar av egenfostrade talanger. Och just talangerna får det lättare att ta plats i Superettan jämfört med Allsvenskan.

Läs mer: Så var matchen mot Mjällby

Läs mer: Här är HN:s betyg på FFF-spelarna efter förlusten

ANNONS