Mindre tv-puckar och kramar att vänta efter att Falkenbergs FF gjort mål.
Mindre tv-puckar och kramar att vänta efter att Falkenbergs FF gjort mål. Bild: KRISTER ANDERSSON

"Ansvarsfullt" målfirande i allsvenskan

Avhållsamt målfirande – ett nödvändigt spel för gallerierna? Det anser Falkenbergs FF lagläkaren Sverker Nilsson – som inte tycker det behövs något förbud mot omfamningar i allsvenskan. – Att kramas är ju ingenting som är smittfarligt om man är frisk – men det ser ju inte bra ut om man tv-sänder detta, säger han.

ANNONS
|

När fotbollsallsvenskan för herrar drar i gång nästa vecka blir det under minst sagt annorlunda premisser.

Spelare, ledare, arrangörer, medierepresentanter och andra som kommer närvara på de allsvenska arenorna måste följa ett medicinskt regelverk, framtaget av svensk fotboll, med syfte att begränsa smittspridningen.

Något som dock saknas är restriktioner gällande målfirande. Det har varit omdiskuterat i framför allt tyska Bundesliga där spelarna – i olika hög utsträckning – rättat sig efter den uttalade uppmaningen att inte vidröra lagkamrater annat än med armbågar och fötter.

I svensk fotboll är det i stället eget ansvar och sunt förnuft som gäller.

– Varje lag får hitta sitt sätt för hur man ska fira. Det är inte tal om att kramas, pussas eller någonting sådant utan det får ju också göras på ett ansvarsfullt sätt, säger Sverker Nilsson som sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och är lagläkare i Falkenbergs FF.

ANNONS

Han fortsätter:

– Varje lag får hitta en modell för hur detta ska fungera på ett bra sätt. Vi får inte överdriva saker och ting, vi pratar faktiskt om friska elitidrottare.

I regelverket ingår att varje spelare före match ska fylla i ett hälsoformulär – och vid tecken på symptom blir det inget spel.

Sverker Nilsson känner sig trygg med att endast friska spelare kommer vistas på planerna och anser att försiktighetstänket runt målfirande mest handlar om symbolik.

– Kramas man som fotbollsspelare efter en match, om man är frisk, så är det ju ingenting som är smittfarligt – men det ser ju inte bra ut om man tv-sänder detta. Man får titta på hur folk i övrigt reagerar i samhället. Det gäller att föregå med gott exempel i tv. Det finns en socialmedicinsk aspekt att ta hänsyn till, inte bara spelarnas hälsa, säger han.

Enligt Nilsson diskuteras just nu specifika riklinjer i Falkenbergs FF:s spelarorganisation.

– Det är spelare och tränare som kommer överens om hur vi ska fira. Vi har diskuterat frågan i klubben och alla är väl införstådda med att vi ska fira på ett ansvarsfullt sätt.

Han fortsätter:

– Det kommer till exempel inte bli några tv-puckshögar.

ANNONS

Kommer klubben vidta några åtgärder om det blir några tv-puckshögar?

– Det är självklart, men vi har så pass kloka spelare att vi inte kommer behöva göra det. Precis som att alla vet att mobilen ska vara avstängd när vi har samling är alla införstådda med vilket ansvar de har i samband med målfirande.

Även i Varbergs Bois har man diskuterat vikten av att fira på ett ansvarsfullt sätt.

– Vår läkare har gått igenom det här och spelarna har ett protokoll de ska följa. Framförallt handlar det om att försöka hålla två meters avstånd vid målfirande, säger Joakim Persson, tränare Varbergs Bois.

Han fortsätter:

– Precis som att övrigt folk ska förhålla sig till riktlinjer ska vi göra samma sak. Gör vi inte det riskerar ju fotbollen att stängas ner igen.

Liksom Sverker Nilsson har Joakim Persson svårt att se att laget kommer behöva vidta några åtgärder mot någon spelare.

– Spelarna är så pass kolka så de förstår nog att de ska föregå med gott exempel.

ANNONS