Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Öberg hyllas efter sitt sensationella OS-guld.

Ferry: "Jag tror vi har en ny stjärna"

Hanna Öberg stod för en praktsensation med sitt OS-guld. Det gav hyllningar från tidigare svenska OS-guldmedaljörer.

Det senaste svenska OS-guldet i skidskytte kom i Vancouver 2010 och var signerat av Björn Ferry. Sedan han, Carl-Johan Bergman och Helena Ekholm lade bössan och skidstavarna på hyllan har det dock varit skralt med svenska skidskytteframgångar.

Fram tills nu.

- Det är oerhört överraskande och oerhört roligt givetvis. Det känns ju osannolikt men samtidigt har man ju sett att hon haft det i sig de här veckorna, säger Björn Ferry, syftandes på Hanna Öbergs insatser i både sprint och jaktstart.

TT: Varför tror du genombrottet kommer just nu på OS?

- Hanna har ju varit jättelovande och började säsongen jättebra. Sedan har hon varit sjuk i två omgångar, länge, och inte tävlat någonting. Men man har förstått att hon är bättre än tidigare bara hon får vara frisk. Det har hon fått vara inför OS och pang, så får hon visa hur bra hon är.

"Redan i världseliten"

Och mer framgångar för Hanna Öberg lär komma enligt Ferry:

- Hon är 22 år. Hon har minst 10 år framför sig. Hon kan bli en riktig stjärna, det är hon ju redan i och för sig. Men ibland kan det vara lite tur och så. Men i dag. Hon har sjätte åktid. Hon är redan i världseliten rent åkmässigt och det har hon inte varit tidigare. Åker hon fort och skjuter fort så kommer det att vara toppresultat de gånger hon träffar rätt.

Länge var Anna Carin Zidek den enda svenska dam som vunnit OS-guld i skidskytte, vilket hon gjorde i Turin 2006.

Lägg märkte till ordet "var".

- Det är helt fantastiskt. Hon har gjort en kanoninsats. Hela skidskyttelaget gör det väldigt bra där borta, säger "Aco", numera längdtränare på skidgymnasiet i Sveg.

"Inte jättesvårt för henne"

Att pausa undervisningen för att titta på OS-skidskytte gick att rättfärdiga som en del av utbildningen. Och något som så klart stärker svenskintresset för sporten. Den förre OS-guldmedaljören var dock inte allt för överraskad över Öbergs skräll.

- Hon visade redan tidigare här att hon hänger med i toppen. Hon har kapacitet till det och det visade hon redan då.

TT: Hur svårt är det att göra det som OS-debutant?

- Jag tror att hon har ett väldigt bra självförtroende, så jag tror inte det var jättesvårt för henne. Som debutant kanske man inte har samma krav på sig heller.