Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mona Brorsson, Hanna Öberg, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson är de största svenska hoppen under VM i Östersund. Arkivbild.

Ferry: Ingen ny medaljsuccé på VM

Succé i OS – nu väntar hemma-VM. Förväntningarna på de svenska skidskyttarna är höga inför mästerskapet. Björn Ferry tror dock att det stannar på två medaljer. Så här säger han och två andra experter om Sveriges chanser i Östersund.

Blir det en ny svensk medaljsuccé likt den vi fick se på OS när Sverige tog fyra medaljer?

Björn Ferry, expertkommentator, SVT:

- Ja det kan det väl, men jag tror inte riktigt på det. Det är svårt, skidskytte är svårt. På OS trodde jag på en medalj så nu får jag väl dubbla det till två.

Helena Ekholm, expertkommentator, SVT:

- Ja men det tror jag absolut. De har visat att de har gjort det förut och har haft en fantastisk säsong. Det är så kul att se att det är så många som har tagit kliv uppåt, både att de har en högre topp men framför allt att de är mer stabila, att de sämre loppen är bättre än tidigare.

Carl Johan Bergman, expertkommentator, Radiosporten:

- Ja, vi har alla möjligheter. Men så vet man också att marginalerna i skidskytte – från att ta jättemånga pallplatser till jättemånga fjärde- och femteplatser så är marginalen ingenting. De har verkligen visat att de har möjlighet att ta medalj; både fysiskt, åkform, skytteform och mental stabilitet.

Vilken är den största svenska medaljchansen?

Björn Ferry:

- Jag tycker nog damstafett. Och Hanna Öberg individuellt, och då tror jag på jaktstarten.

Helena Ekholm:

- Damstafetten. Individuellt måste jag säga Hanna Öberg, jag tror att hon kan lyckas i vilken distans som helst men distansloppet självklart, det är där hon har OS-guld.

Carl Johan Bergman:

- Hanna Öberg är ändå det säkraste kortet. Hon verkar vara stenhård i huvudet och har ganska många chanser framför sig, att hon kommer ta medalj känns troligt på något vis.

Vi vet att Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kan leverera på den nivån, är det någon annan som vi bör ha extra koll på?

Björn Ferry:

- Ja det är det väl egentligen, Martin Ponsiluoma har ju varit på pallen i världscupen i år, det har vi nästan glömt bort. Jesper Nelin gjorde ett jättelopp på EM så skjuter han fullt i en sprint skulle han kunna vara på pallen, och Mona Brorsson om hon skjuter fullt kan hon också vara det. Men det är väl mer en gång per år-chanser. Hanna har bra chanser, Sebastian mindre bra men ändå en realistisk chans och de andra är mer som att om stjärnorna står rätt så kan det gå.

Helena Ekholm:

- Jag tror lite på Mona Brorsson. Hon kommer liksom och smyger bakom och har femte- och sjätteplaceringar. Det känns som att en pallplats kan komma när som helst, och varför inte på VM?

Carl Johan Bergman:

- Hela laget, vi såg under EM att Mona (Brorsson) åkte väldigt bra och har åkt bra hela säsongen, lite grann i skymundan. Hon har gjort ett väldigt kliv, gör hon det hon kan så kan hon vara där uppe topp fem och om de andra då skjuter dåligt kan hon vara på pallen. Vi såg (Jesper) Nelin, han åker ju skitbra. Jag skulle säga att vi har tre tjejer och tre killar som har potential att vara topp fem och då kan man vara på pallen.

Om man bara ska se ett lopp under VM, vilket ska man se då?

Björn Ferry:

- Jag tycker ju den sista helgen med stafetter och masstarter är det man ska satsa på.

Helena Ekholm:

- Oj vad svårt, men någon av stafetterna. De är alltid roligast, sedan får man välja vilken man vill se.

Carl Johan Bergman:

- Jaktstart, naturligtvis, och stafetterna. Vill man till Östersund och se en bra sak ska man se en stafett, det är en bra start med mixedstafett och VM avslutas med stafetterna, så det är en bra inramning.