Victor Johansson.
Victor Johansson.

Femma i finaldebuten – missade rekord

Femma i sin första mästerskapsfinal i långbana. Det gjorde stjärnskottet Victor Johansson både nöjd och missnöjd.

ANNONS
|

Jönköpingssimmaren var på jakt efter Anders Holmertz 26 år gamla svenska rekord – det näst äldsta individuella rekordet i svensk simning.

När Victor Johansson slog handen i kaklet visade klockan 3.47,74 – 97 hundradelar över Holmertz tid och 41 hundradelar över sitt eget personliga rekord.

Då var ändå den svenske långdistansaren med och nosade på medalj, men dit saknades drygt fem tiondelar.

- Jag kände direkt när jag kom upp ur vattnet att det fanns mycket mer i kroppen. Jag återhämtade mig väldigt fort, var knappt andfådd. Så ska det inte vara, sade han och fortsatte:

ANNONS

- Jag måste våga gå ut ännu hårdare. Jag låg sist vid 200 meter och det är där det ligger, sade Johansson som låg fyra både vid 300 och 350 meter.

"Väldigt bra form"

Det ger honom dock hopp inför fortsättningen. Närmast väntar 1500 meter där han har finalchans och sedan kommer specialdistansen 800 meter där han är trea i Europa i år.

- Jag är i väldigt bra form. Det här kan vara bra inför 800, just för att då behöver jag inte gå ut lika fort som de andra. Det finns lite mer utrymme att ta ikapp, sade han.

Ukrainas Michajlo Romantjuk tog tidigt greppet om loppet och vann klart på 3.45,18. Victor Johanssons norske träningskompis Henrik Christiansen knep silvret på 3.47,07.

- Att Henrik tar andraplaceringen…jag får leva på att jag slog honom i morse (i försöken). Det är ett steg framåt.

ANNONS

Krossade rekord

En annan talang, 17-årige Robin Hanson – yngst i EM-truppen – krossade sitt personliga rekord i försöken med nästan fyra sekunder till 3.51,33 och slutade på 16:e plats, knappt två sekunder från final.

När han tittade mot resultattavlan trodde han inte sina ögon.

- Jag fattade inte, jag trodde jag kollade på fel bana först. Det var coolt, sade talangen som i fjol vann Europadelen av ungdoms-OS på halva distansen, 200 meter fritt.

Erik Persson var chanslösen i semifinalen på 100 meter bröstsim där han noterade 1.00,54 och slutade 14:e. Bröstsimmaren har dock sin bästa chans på dubbla distansen.

TT

ANNONS