Europaettan på 800 meter, Andreas Kramer, är inte helt tillfreds med att vara den som ska föra EM-loppen i Glasgow.
Europaettan på 800 meter, Andreas Kramer, är inte helt tillfreds med att vara den som ska föra EM-loppen i Glasgow.

Favoriten Kramer har blandade känslor i EM

Andreas Kramer har blandade känslor inför att vara Europaetta på 800 meter vid inomhus-EM.

ANNONS
|

21-åringen fick sitt stora genombrott i somras då han överraskade med ett silver på EM i Berlin. Nu kan han inte överraska längre, nu är det han som förväntas ta taktpinnen och som alla räknar med ska lyckas.

Han brukar vara den som går upp och drar i loppen, men det blir lite annorlunda när det handlar om inomhusbanor som är hälften, 200 meter, så långa som utomhusbanor.

- Det blir lite som en annan gren med det taktiska upplägget eftersom man går in på samma bana redan efter 50 meter. Det kan då bli ganska trångt. Det gäller att skaffa position, man vill inte springa ytterbana för mycket när det är så många kurvor, säger Kramer.

ANNONS

Han säger att han har lite tankar hur han vill springa första loppet, försöksheatet i kväll.

- Sen får vi se hur de andra vill springa det. Jag kan anpassa mig efter de andra också.

Slipper mästaren

Han slipper att möta Europamästaren från Berlin, polacken Adam Kszcot och EM-trean Pierre-Ambroise Bosse, Frankrike, som båda avstår innesäsongen.

- På ett sätt är det skönt att slippa Kszcot, men det är också tråkigt. Jag hade hellre sett att Kszcot var med här och försökte försvara sin titel men att jag vann över honom, säger Kramer om polacken som är regerande mästare inomhus både från EM 2017 och VM 2018.

Redan i sitt första 800-meterslopp för inomhussäsongen, i Karlsruhe, satte Kramer personligt rekord med tre tiondelar med 1.46,52. Han har också vunnit alla 800-meterslopp i år.

- Men jag har inte sprungit lika fort som jag velat, det har inte blivit de snabba lopp som jag velat ha, säger han.

ANNONS

- Här i EM kan jag säkert springa fortare än 1.46,52 om det behövs. Men här handlar det bara om att ha de andra bakom sig.

"Har utvecklats"

Hans EM-silver i Berlin i augusti gjorde att han gick in i träningsperioden under hösten med bra känslor.

- Det är bra att ha med sig att jag hade en bra sommar och jag tar med mig att jag kan prestera bra i mästerskap. Men sen måste träningen göras likadant som alltid, om inte bättre, säger han.

- Jag har försökt att utveckla uthålligheten och snabbheten. Upplägget har varit bra, jag känner att jag har utvecklats.

Kramer är en av fem på EM som gått under 1.47 och han har sprungit snabbast av alla. Nu gäller det att visa det även i helgens lopp – fredagens försök, lördagens semifinal och söndagens final.

ANNONS
Glasgow, TT:s utsända

Fakta: Andreas Kramer

Född: 13 april 1997.

Klubb: Sävedalens AIK.

Tränare: Per Skoog.

Främsta meriter: Guld i U23-EM 2017 och EM-silver 2018. Har det svenska rekordet på 800 meter (utomhus): 1.45,03.

ANNONS