Bra start. Arrangörerna var nöjda med första tävlingsdagen där en Malmöbåt med familjen Edman dominerade. Bild: Kalle Johansson Blom
Bra start. Arrangörerna var nöjda med första tävlingsdagen där en Malmöbåt med familjen Edman dominerade. Bild: Kalle Johansson Blom

Familjen Edman tog kommandot

Efter de tre första kappseglingarna i Varberg är det svenskt i topp. – Vi är helnöjda, sa skepparen Henrik Edman från Malmö som till sin hjälp har såväl bror som brorson.

ANNONS
|

Tillsammans med brodern Peder och hans son Hannes samt Jacob Johansson bildar Henrik Edman fyrmannabesättningen som leder VM i H-båt efter den inledande dagen.

Under de tre kappseglingarna slutade besättningen från Malmö etta, tvåa och femma.

– Vi började jättebra med en etta, sen var det också bra att komma tvåa. Men i tredje började det skita sig litegrann, även om vi låg tvåa ett tag där.

Då var det i stället danskarna med Claus Høj-Jensen i spetsen, för övrigt totaltvåa, som knep förstaplatsen när Malmö-båten kom fel i skift och tappade bland placeringarna.

För övrigt en besättning som Henrik Edman och company brukar tampas med.

ANNONS

– Vi visste att det är några stycken det kommer stå mellan, bland annat Høj-Jensen och Steffen (Stegger).

Tror du att ni kommer vara med och fightas om segern hela vägen?

– Man tror inte så mycket. Det är nio seglingar vi ska köra, sa Henrik Edman vars besättning har två raka SM-guld i bagaget. Men än så länge ser det ju bra ut, samtidigt är vi medvetna om att det räcker med en dålig dag så är man väck.

– Vi tror inte så mycket hur det ska bli mot slutet, vi försöker bara motta på, men det är klart att det ser jättefint ut efter dagen.

Hur var förutsättningarna till havs?

– Fina, det var bra vind. Men under sista seglingen började det mojna lite, om det kanske var 4-6 sekundmeter under de två första etapperna mojnade det nog ner till 2-4.

Hur är det att vara i Varberg då?

– Det gillar vi! Vi har varit här och tävlat i SM två gånger tidigare. Det är jättefint, staden är kalas och vattnet jättebra.

När båtarna kom tillbaka till innerhamnen för att lägga till var det ganska många invånare som tagit sig ner till tävlingsområdet.

– Vi har lagt arrangemanget i innerhamnen för att folk ska kunna uppleva när båtarna kommer in. Vi vill skapa en liten folkfest, på Getterön där vi brukar hålla till blir det ganska anonymt, sa HP Hylander, ordförande i Varbergs Segelsällskap.

ANNONS

Från arrangörshåll var han helnöjd med dag ett.

– Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda, det har gått jättebra. Skönt att ha gjort tre seglingar redan första dagen, vi behöver fem stycken för att det ska kunna räknas som ett VM.

En båt med lokalt intresse fann vi ute till havs. Ingemar Almslätt, Ulf Borgman och Claes Horn från Frillesås slutade 39, 39 och 31.

– Vi har båten i Bua och får köra VM i Varberg, närmare än så kommer man inte, sa Claes Horn.

Besättningen har inga större meriter sedan tidigare – och därför är det heller inte överraskande att teamet tillhör botten av resultatlistan.

– Vår båt är den äldsta som ställer upp och vi har den äldsta utrustningen, fortsatte Claes Horn. Men för oss är det en fantastisk möjlighet att få vara med och leka med de stora pojkarna.

ANNONS