Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Holmgren: Falkenbergs FF ett år klokare

Det kommer liksom i fjol bli en guldstrid in i det sista. Här kommer mitt tips där 50 procent av Hallands representanter lyckas fixa nytt kontrakt.

1) Malmö FF

Pressen är onekligen stor på lagets nya huvudtränare Jon Dahl Tomasson - något jag tror kommer märkas av i de inledande omgångarna. Men när dansken väl lyckas få ihop lagbygget kommer skåningarna till slut dra det längsta strået - kolla bara på anfallsbesättningen med Isaac Kiese Thelin, Marcus Antonsson och inte minst nyförvärvet Ola Toivonen. Även om kulturbäraren Markus Rosenberg kommer lämna ett stort tomrum är truppen för bra för att misslyckas en tredje säsong i rad - ja, allt som inte är en förstaplatsen är ett stort misslyckande för Sveriges största klubb.

2) AIK

Aningen bortglömda när det snackas definitiva guldkandidater (den samlade mediekåren tippar laget som fyra). AIK kommer vara grymt revanschsugna efter att man hamnade bakom båda Stockholmsrivalerna under fjolårssäsongen. I år kommer Rikard Nordlings lag känna guldvittring ända in i sista spelomgången. Sebastian Larsson är en vinnarskalle av rang och förmodligen fortfarande allsvenskans bästa spelare. Bara det kan räcka långt.

3) Hammarby IF

På förhand är laget kanske det mest spännande av alla lag. En redan stark trupp har fyllts på med spelare som Paulinho och Abdul Khalili. Och en viss ikon som börjar på Z lär sätta stora avtryck - oavsett om han kommer vara med på planen eller inte. Frågetecken kring om laget får behålla spelare som Muamer Tankovic, Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic. Jag tror att det kan bli svårt att behålla alla. Och om/när de spelartappen sker kan Hammarby också förlora guldstriden - om än på målsnöret. Inte för att laget kommer vara sämre än i fjol, tvärt om. Utan för att Malmö FF och AIK kommer vara bättre. Med det sagt förutspår jag, liksom många andra, att Hammarbys storhetstid bara har börjat. Men i år är inte året.

4) Djurgårdens IF

5) IFK Göteborg

6) IFK Norrköping

7) BK Häcken

8) IF Elfsborg

9) Helsingborgs IF

10) Örebro SK

11) Mjällby AIF

12) Falkenbergs FF

Falkenbergs FF är både ett år bättre och ett år klokare. Det Hans Eklund gjorde rätt i fjol kommer han göra ännu mer rätt i år. Dessutom har laget fått in mer kvalité till truppen. Och jag tror att värvningarna av Kwame Kizito och Sander van Looy kommer göra skillnad. Att det finns fler lag i år som på pappret känns sämre än Falkenberg talar också för att Hans Eklunds lag kommer få en betydligt lugnare slutomgång i år. En tolfteplats får räknas som en jättesuccé.

13) IK Sirius

14) Kalmar FF

15) Varbergs Bois

Många experter har tippat Varbergs Bois som årets slagpåse. Och visst, truppen känns aningen tunn för allsvenskan. Men, laget har allt att vinna och laget har motbevisat kritiker förr. Att Varberg ens tog sig till allsvenskan visar vilka krafter som finns i Joakim Perssons grupp. Jag tror att nykomlingen kommer inleda säsongen med entusiasm och flärd. Kanske kommer laget till och med skrälla och ta några ”mot alla odds-segrar”. Men, med det sagt kommer verkligheten förr eller senare att komma ikapp. Och inte ens Joakim Perssons karisma kan hjälpa laget att hamna över strecket. Konkurrensen i allsvenskan är helt enkelt för hård.

16) Östersunds SK