Idag driver han byggfirma. Men förr befann sig Ola Eliasson på flera av de bästa golfbanorna i Europa.
Idag driver han byggfirma. Men förr befann sig Ola Eliasson på flera av de bästa golfbanorna i Europa. Bild: Privat

Falkenbergaren minns tävlingen med Tiger Woods

Han sadlade om från möbelsnickare till golfproffs. Ola Eliasson, som fyller 50 år på onsdag, blickat tillbaka på livet på den spanska solkusten, spelet på Europatouren och tävlingen mot storstjärnorna.

ANNONS
|

Mellan 1998 och 2000 hade Falkenbergs Golfklubb ett ess ute på Europatouren. Ola Eliasson satsade stenhårt på golfen. Vi har letat fram en artikel i arkivet med rubriken "Kärleken räddade golfen".

- Jag bodde i Marbella precis innan jag kom ut på Europatouren och hade ett rätt bra liv utan flickvän, men när jag träffade Ann-Sofie (och sonen Joakim, då sex år) var det mycket i livet som förändrades till det bättre, minns Ola Eliasson och fortsätter:

- I media såg det lätt ut som man var nykär, men det är inte riktigt samma känsla idag när man är 50 och vi inte är tillsammans längre. Men vi har ju Joakim, och även en dotter (Filippa) tillsammans.

ANNONS

Hoppade av jobbet och satsade på golfen

I artikeln från år 2000 handlade det mycket om jetset-liv.

- Jag vet inte om det var det? Visst, Marbella är och var ett jetset-ställe, inte för att jag levde så. Jag skulle satsa på golfen, fast det var fest såklart.

- Är man singel i Marbella kan det ju bli rätt stökigt. Det var mycket alkohol och det var alltid de som kom och hälsade på, gamla vänner från Falkenberg, och då blev det mycket fest, men mycket ändrade sig när Ann-Sofie kom in bilden.

Paret träffades som sagt på golfbanan.

- Hon drev kiosken på nians hål på Ullna Golfklubb, det var så jag träffade henne. Jag la in charmen och lyckades okej, sedan tog det inte lång tid innan hon flyttade ner till Spanien.

- Joakim gick första klass i Figuerola och vi spelade golf hela dagarna. Det var skitkul och man såg väldigt tidigt att han hade huvudet för det här, säger Ola Eliasson om styvsonen som sedan 2013 hört hemma på Europatouren.

Ola själv är uppvuxen i Falkenberg.

- Min bror (Per) började spela golf först och jag höll på med motocross. Jag tyckte väl golf var lite töntigt, men när jag var 18 år då började jag verkligen satsa!

ANNONS

- Det var bara golf som gällde. Jag gick en möbelskola, träteknisk linje i Halmstad och utbildade mig till möbelsnickare. Jag fick jobb efter den tvååriga utbildningen och jobbade i 1,5 år, sen sa jag: "nej, nu ska jag satsa på golfen".

En vunnen tävling på Svenska golftouren har han i ryggsäcken, men topplaceringarna lyste med sin frånvaro annars. Men det spelar ingen roll för Ola Eliasson.

- Nu när man är 50 inser jag att man levt ett intressant liv och fick göra det jag brann för och tyckte om.

Spelade i samma tävling som Tiger Woods

Han kom med till en tävling i Hamburg med tre miljoner i prispengar till vinnaren - med både Tiger Woods och Jesper Parnevik i startledet.

- Då var det stort, att få vara med i samma tävling som Tiger, som fortfarande är den bästa vi någonsin haft. Klart det var häftigt! Sen har jag spelat Scottish Open och Irish Open och varit på banor många inte kommer till. Så det är jag lite stolt över.

I ämnet historier och skandaler har Ola inte så mycket att bjuda på.

- Vi svenskar höll mest ihop och var ute och käkade. Det var inte så att man gick fram till Tiger Woods och frågade "hur är läget?"

ANNONS

Ola Eliasson säger att han har fått många öppnade dörrar genom golfen. Idag bor han i Stockholm och driver företaget Birdie Bygg AB, en byggfirma som specialiserar sig på att reparera hus och lägenheter för privatpersoner.

- Många kunder har jag fått på golfbanan. Man får respekt när man säger att man varit professionell idrottare. De inser att man är ingen skojare utan engagerad och har målsättning även i sitt arbetsliv, säger Ola.

Har du någon koppling till Falkenberg idag?

- Ja, jag har kontakt med min mor och far som fortfarande bor kvar i Falkenberg. Jag har inte träffat dem på länge och mamma är över 80 så vi får ses först när stormen med corona är över. Sen har jag kompisar kvar i Falkenberg och då blir någon golfresa eller att man är där och hälsar på.

Styvsonen Joakim Lagergren följer han såklart, men på lagom avstånd.

- Jag har försökt att inte blanda mig i för mycket. Jag är alltid intresserad av hans golf och på slutet har jag varit med på någon tävling, lite mer än bara som en pappa.

ANNONS