Peter Popovic. Arkivbild.
Peter Popovic. Arkivbild.

Försvarsnyckeln: involverade målvakter

Tre Kronor har OS-turneringens bästa försvarsspel och har bara släppt in ett mål på tre matcher. En av förklaringarna är att målvakterna blivit mer involverade i försvarsspelet.

ANNONS
|

Tre Kronor släppte in sitt första, och hittills enda mål, i gruppfinalen mot Finland i söndags. Ett riktigt slumpmål som tog på backen Johan Franssons klubba och studsade över målvakten Viktor Fasth.

När OS-hockeyn går in i slutspelet är Sverige det mest försvarsstarka laget. Delade tvåorna Tjeckien och Kanada har båda släppt in fyra mål.

Peter Popovic, den förre NHL-backen som coachar backarna, lyfter fram spelarnas offervilja och målvakterna Viktor Fasth och Jhonas Enroth som har hållit varsin nolla.

"Kört för sig själva"

Han berättar också att målvakterna tillsammans med målvaktstränaren Stefan Ladhe är mer involverade än tidigare när riktlinjerna för försvarsspelet ska dras upp.

ANNONS

- Jag känner att när man pratar egen zon eller numerärt underläge så är målvakterna med mer, de är med på fler möten. Förut har de varit lite mer för sig och kört sina grejer. Nu är de med mer på spelidén och på genomgångar. Vi kan också fråga om vi möter något lag och de har någon variant, hur de vill att vi ska försöka styra var motståndarens skott kommer ifrån, berättar Popovic.

Hundra procent

Han är lyrisk över det hjärta spelarna visar:

- Vi har haft en jäkla offervilja och hjärta med det här laget ända sedan första matchen.

Tre Kronor har haft svårt i numerärt överläge och bara gjort ett powerplaymål – i tom kasse – på tre matcher. I numerärt underläge är det dock hundraprocentigt och inte ett insläppt mål på tolv boxplay.

Hockeylandslaget hade frivillig träning på måndagen och endast de som inte spelade mot Finland samt Fredrik Pettersson – totalt fem spelare – tränade. Sverige spelar sin kvartsfinal på onsdag och möter segraren i tisdagens åttondel mellan Schweiz och Tyskland.

ANNONS
Gangneung, TT:s utsände

ANNONS