Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anton Dahlberg, höger, och Fredrik Bergström, vänster, inför OS i Rio för tre år sedan.

Försvarade EM-guldet: Ett moln av känslor

De svenska 470-seglarna Anton Dahlberg och Fredrik Bergström försvarade EM-guldet från i fjol när de tog hem mästerskapet i San Remo.

Titeln säkrades genom en femteplats i medaljracet vid det öppna mästerskapet i Italien där även nationer som Australien och Nya Zeeland deltog. Bakom Sverige tog Frankrike silver och Spanien brons.

Det blev en lång väntan på vind innan seglarna kunde ge sig i väg ut på Medelhavet.

- Det är ju en utmanande del av sporten. Vi fick vänta i tre timmar, säger Dahlberg.

Han säger att duon tänkt igenom en mängd olika scenarier för att hålla de värsta konkurrenterna bakom sig.

Starten avgjorde

Och det som sedan avgjorde var starten.

- Ungefär 30 sekunder före start gör vi en ganska djärv manöver, vi ompositionerar oss mellan konkurrenterna. Och där skapade vi förutsättningarna till att försvara EM-titeln, säger Dahlberg.

Besättningen Dahlberg och Bergström är ett av Sveriges stora OS-hopp i Tokyo nästa år. Vid sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 slutade Dahlberg/Bergström på sjätte plats, bakom bland annat Kroatien som tog guld.

VM på OS-vattnen

I augusti går VM i Enoshima, där OS-seglingarna ska gå nästa år. Och direkt efter VM avgörs för-OS.

- De två tävlingarna är jätteviktiga för oss. Det är en jättegrej som vi lägger all vår energi och kraft på, säger Dahlberg.

- Att få vara på OS-vattnen under samma period som OS går är väldigt viktigt. Då får man möjlighet att lära sig vindens mönster. Och eftersom OS går under en extremt varm period är det viktigt att vara där och lära kroppen att förstå platsen. Det är en framgångsnyckel för oss att kunna spendera tid på platsen för ett OS så man blir tryggare och klokare och förstår vinden och vattnet bättre.