Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Morajubel efter 1–0 av Emil Aronsson (18) under tisdagens direktkval till SHL (match 5 i bäst av 7) hemma mot Leksand.

Först utskällning sedan SHL-jubel i Mora

Först kom tidernas utskällning av tränaren Mats Lusth. Sedan reste sig Mora och vann med 3–1 över Leksand. Därefter firade Moraspelarna att de räddat kvar SHL-kontraktet.

Leksand inledde den här kvalmatchen med att köra över Mora i första perioden – dock utan att göra mål. Det gjorde Moras tränare, Mats Lusth, rasande. Mathias Bromé berättar om dramatiken i Moras omklädningsrum under den första perioden som bidrog till att Mora kunde vinna och rädda SHL-kontraktet:

- Vi spelade inte alls bra i första perioden. Därför var det en rejäl hårtork. Vi fick verkligen höra att vi levde där inne.

Utskällningen gav resultat. Mora reste sig och vände matchen. När sedan Mathias Bromé, i början av tredje perioden, gjorde 2–1 var det målet som mentalt sänkte Leksand.

- Men jag vill inte kalla mig för matchvinnare. Det var vår målvakt (Christian Engstrand) som storspelade och räddade oss kvar, säger Mathias Bromé, som redan är klar för Mora nästa säsong. Han skrev nytt kontrakt redan för ett par månader sedan.

- Jag trodde redan då på Mora och trivs här. Nu ska det bli otroligt skönt att gå in i en ny säsong med samma villkor som de andra laget och med lika lönebudget.

Samma villkor

Moras klubbdirektör, Peter Hermodsson, höll ett bejublat segertal för spelarna efter matchen. Därefter gick han ut i spelargången och var bara lättad och lycklig.

- Vi har schabblat så mycket det här året och så mycket har gått fel. Därför är det så skönt att få chansen att rätta upp det, säger Peter Hermodsson och minns kaoset för förra året som orsakade problem som präglade hela säsongen.

- Det var för mycket som hände på en gång. Det togs för många snabba beslut som inte var bra för klubben. Det ska inte ske nu, säger han.

Ett viktigt steg i den riktningen är anställningen av Anders Forsberg som sportchef:

- Det blir en klar förstärkning som vi inte hade i fjol. Det kommer att betyda mycket för oss i lagbygget inför kommande säsongen, säger Peter Hermodsson, som är lycklig över att Mora får jobba på samma ekonomiska villkor som de andra SHL-klubbarna.

- I fjol fick vi buda på tolv spelare för att få en. Vi stod längst ner hierarkin och kunde inte bjuda samma löner som de andra. Nu blir det ändring på detta.

Flera frågor

Tre frågor är extra heta för Mora inför kommande säsongen: Hur många spelare har kontrakt? Blir Mats Lusth var som tränare? Hur blir det med ny hall i Mora?

Peter Hermodsson kommenterar frågorna såhär:

- Det ser bra ut med truppen, men nu är detta Anders Forsbergs bord. Mats Lusth är en av de tränare som är aktuell inför nästa år. Sedan hoppas vi givetvis att det byggs en ny bättre kommersiell arena i Mora. Men där måste vi få medfinansiärer.

I Leksand var det deppigt efter matchen. Klubbdirektören Christer Plars har en jobbigt tid framför sig med att göra en nystart för klubben. Leksand är inne i en historiskt viktig period som kan avgöra om Leksand blir långsiktigt kvar som en stor klubb inom svensk ishockey:

- Nu får vi inte göra något i panik och känslor, utan landa på fötterna, säger Christer Plars, som inte vill kommentera mer om framtiden. Om exempelvis tränaren Leif Carlssons framtida roll i klubben.