Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen. Arkivbild.
Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen. Arkivbild.

Förbundskaptenen vill se färre importer

De utländska spelarna dominerar i SDHL – och i poängligan är nio av de tio första inte svenska. Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen ser det som ett nödvändigt ont i dag, men vill ha en annan utveckling.

ANNONS
|

För Ylva Martinsen är den pågående, och rätt unga, SDHL-säsongen något helt nytt. Som ny förbundskapten för Damkronorna har hon nu möjlighet att följa mängder av matcher på plats i arenorna.

Hon tycker sig se flera positiva tendenser i ligan så som att nästan alla huvudtränare nu är heltidsanställda och mer förankrade i klubbarna. Men inom många andra områden som ekonomi, resurser – och inte minst att få de svenska spelarna att förlänga sina karriärer över tonåren – är det en lång väg kvar att vandra.

- Det är tråkigt att spelare vid 25 känner att de inte orkar längre, att de går under eller in i väggen om de fortsätter pusslandet, säger Martinsen.

ANNONS

En konsekvens av de tidiga avhoppen går att hitta i SDHL:s poängliga. Med ungefär en fjärdedel av grundserien spelad är nio av de tio första namnen utländska, och bland de 25 i topp är bara sju svenska.

Rekordmånga

De utländska spelarna, som enligt Eliteprospects är 77 och rekordmånga i år, får mycket speltid och stora roller i lagen.

- Det är klart att det hade varit roligare med svenska namn, för min del. Om man ska vara krass så är de svenska seniorspelarna lite för få idag. Där handlar det om att nu göra rätt saker för den kommande generationen, säger förbundskaptenen.

Martinsen skulle bland annat vilja se att SDHL kan kopplas till universitetsutbildningar i de städer som de finns och att klubbarna tar ett ordentligt ansvar för återväxten, och jobbar med flick- och juniorverksamheter.

Kanske begränsning

Förbundet menar, efter de svaga prestationerna av Damkronorna på senare tid, att de många importerna hämmar landslaget och en arbetsgrupp ska titta närmare på en eventuell begränsning.

Förbundskaptenen håller inte med om den beskrivningen.

ANNONS

- Jag tycker inte att det ska vara ett hinder för oss i kommande turneringar. Vi har skickliga och välutbildade spelare. Sedan hoppas jag att vi kommer till en dag då de svenska spelarna är bärande och stommen i klubbarna och inte att vi går mot tvärtom. Men det kommer nog att ta några år, säger Martinsen.

TT

Fakta: Poängligan i SDHL

1) Kennedy Marchment, Kanada, Linköping, 17 poäng (12+5) på nio matcher.

2) Jenni Hiirikoski, Finland, Luleå, 14 poäng (3+11) på sex matcher.

3) Sanni Hakala, Finland, HV71, 13 poäng (6+7) på sex matcher.

4) Riikka Välilä, Finland, HV71, 13 poäng (5+8) på sju matcher.

5) Pernilla Winberg, Sverige, Linköping, 13 poäng (4+9) på nio matcher.

6) Michela Cava, Kanada, Modo, 13 poäng (1+12) på åtta matcher.

7) Brooke Boquist, Kanada, Modo, 11 poäng (5+6) på åtta matcher.

8) Michelle Karvinen, Finland, 11 poäng (5+6) på fem matcher.

9) Danielle Stone, Kanada, Leksand, 11 poäng (5+6) på sju matcher.

10) Lauren Wildfang, Kanada, Modo, 11 poäng (3+8) på sju matcher.

ANNONS