Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magmuskelskadan som Michel Tornéus fick under VM i fjol har hindrat honom från att tävla i år. Han siktar på comeback med bara några veckor kvar till EM. Arkivbild.

Få tävlingar inför EM test för Tornéus

Friidrotts-EM kommer allt närmare, men Michel Tornéus är ännu inte i tävlingsform efter magmuskelskadan. Det oroar inte längdhopparen, som tänker göra max tre tävlingar före EM.

Tornéus satt på läktaren och såg när kubanen Juan Miguel Echevarria fick till ett jättehopp på Stockholms stadion (8,83 i för stark medvind) i Diamond League.

Han hade gärna varit med och hoppat.

- Men Diamond League är inte viktigt för mig i år. Jag lägger allt fokus på EM, säger Tornéus.

32-åringen fick en bristning i magmuskeln under VM-finalen i fjol, där han kom nia. Men han fortsatte sedan att tävla säsongen ut och då förvärrades skadan.

- Det var det som gjorde att det tog tid att komma igång. Först två månader helt "off". Sedan rehab i två månader. Och sen har jag inte kunnat hoppa och göra allt jag vill, utan jag har fått ta det lugnt, fått ta ett steg tillbaka och bygga upp kroppen i lugn och ro.

Inte förrän i april kom han igång med hoppträningen. Och tävlingscomebacken ligger i juli någon gång.

- Jag tar det lite på uppstuds nu. När jag känner för att tävla, då tävlar jag. Det finns fortfarande vissa saker som jag vill göra på träning innan jag ställer mig på banan.

Har guld i sikte

Han känner sig inte stressad över att inte hinna med så många tävlingar inför EM i Berlin i början av augusti.

- Förra året var det väldigt viktigt för mig att få tävla, för då hade jag en ny tränare och jobbade med nya tekniker. I år har jag hittat bättre balans i teknikgrejorna och hittat vad jag personligen velat jobba på.

- Och jag brukar ändå inte vakna till förrän till mästerskapen. Dessutom har jag tagit väldigt många medaljer i inomhusmästerskapen då jag kommit direkt från träningsperioden så det är lite det konceptet som jag vill testa i år.

Han sticker inte under stol med att det är ett EM-guld som han siktar på i Berlin.

- Jag har ett brons och ett silver från EM så jag är ute efter ett guld. Nu försöker jag hitta det bästa sättet att nå dit med de förutsättningar som jag har. Och då blir det högst tre tävlingar före EM. Det känns lagom. Jag ska använda tävlingarna för att rätta till de frågetecken som finns.

Tre rådgivare

I vintras bröt han med den amerikanske tränaren Loren Seagrave. I stället har han basen hemma i Stockholm.

- I dagsläget skulle jag säga att jag tränar mig själv men har tre rådgivare som jag diskuterar med.

Under våren var Tornéus i San Diego och körde med tränaren Jeremy Fischer.

- Jag kände att jag behövde komma till en träningsgrupp med flera hoppare. Förutom Fischer är min förre tränare Oscar (Gidewall) och min kompis Medhi (Alkhatib) mina bollplank.

- Det är kanske inte en hållbar situation i framtiden. Men tills jag hittar en tränare som jag vill köra med så får det här funka. Jag är nöjd med upplägget just nu.