Färjestads Jesse Virtanen jublar efter 3–0 mot Djurgården.

Färjestad tog kommandot i powerplay

Det var som om Färjestad hade en spelare mer på isen från start – och när laget verkligen fick det blev det mål. Karlstadslaget vann den första ishockeysemifinalen mot Djurgården med 5–2, efter två fullträffar i powerplay.

|

Färjestad var grundseriens vassaste lag i numerärt överläge. Då utnyttjade Karlstadslaget nära var fjärde möjlighet.

I den första semifinalen mot Djurgården var hemmalaget 100-procentigt – tre mål på tre försök om man som stora delar av arenan räknar in Mikael Wikstrands bortdömda fullträff tidigt i första perioden. Linus Johansson flyttade då på Djurgårdsmålvakten Adam Reideborns plockhandske på ett liknande sätt som Mattias Tedenby gjorde när HV71 avgjorde den första kvartsfinalen i Karlstad.

- Det är oerhört luddigt. Jag tycker synd om domarna, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn om reglerna.

I stället öppnade Jesse Virtanen målskyttet i lagets andra powerplay och när Daniel Viksten styrde in 4-– i samma spelform mitt i andra perioden var matchen i praktiken över.

- Vårt powerplay funkar bra. Vår femma har spelat tillsammans länge och det känns alltid bra när man får skjuta direktskott med mycket folk framför mål, säger Virtanen, Färjestads bästa poänggörare i grundserien.

”Mycket roligare”

Den finländska backen gillade upptakten av matchserien mot Djurgården mycket bättre än den i långa stycken låsta kvartsfinalen mot HV71.

- Mycket öppnare spel, mycket roligare, säger han.

Färjestad dominerade stort i två perioder. Efter Virtanens 1–0-mål spelade Michael Lindqvist fram Joakim Nygård till 2–0. Djurgårdens första hyfsade period i matchen avslutades sedan med att Virtanen gjorde sitt andra mål fram till 3–0.

- Vi spelar bra ishockey. Vi är intensiva. Men det är bara en match, säger Pennerborn.

”I papperskorgen”

Djurgården kom till den första semifinalen med fyra raka segrar utanför Hovet, inklusive grundserieepilogen i Karlstad då Jacob Josefson avgjorde straffläggningen.

Styrkan på bortais var nu som bortblåst och när uppryckningen kom var det för sent.

Djurgården reducerade två gånger - Sebastian Strandberg i numerärt överläge i slutet av andra perioden och Axel Jonsson-Fjällby lite mer än fem minuter in i den tredje – men riktigt spännande blev det inte.

- Vi får slänga två perioder i papperskorgen. Färjestad sköljde över oss i 40 minuter. Vi är inte så bra som vi behöver vara, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Martin Johansson avslutade målskyttet i öppen bur.