Hanna Glas i duell med Caitlin Foord under Sverige–Australien, när länderna möttes i OS-gruppspelet. På måndag ställs lagen mot varandra i semifinalen.
Hanna Glas i duell med Caitlin Foord under Sverige–Australien, när länderna möttes i OS-gruppspelet. På måndag ställs lagen mot varandra i semifinalen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Extra vilan talar för Sverige: "Stor skillnad"

Australiens fotbollsdamer har sprungit och sprungit och sprungit – ända till en historisk semifinal. Sveriges förhoppning: att orken börjar tryta.
– Att tvingas spela en förlängning i den värmen kan göra ganska stor skillnad när återhämtningstiden är såpass kort, säger anfallaren Stina Blackstenius inför OS-semifinalen.

ANNONS

Direkt efter kvartsfinalsegern mot Storbritannien, 4–3 efter förlängning, inledde Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson med att hylla lagets läkare och fysteam.

Deras noggranna arbete hade lagt en viktig grund till avancemanget, menade Gustavsson.

– Inför den här matchen hade våra spelare betydligt fler minuter i benen än Storbritannien, som hade haft möjlighet att rotera mycket mer. Ändå lyckades våra spelare kämpa sig igenom det här på ett sätt som man sällan ser, sade Gustavsson.

Men oavsett förberedelser måste OS-resan hittills ha slitit på de australiska spelarna. De har spelat fyra tuffa matcher på nio dagar, och sex av nyckelspelarna har spelat varenda minut, inklusive de 30 i förlängningen mot Storbritannien.

ANNONS

"Vill man inte gärna ha"

Någon gång ska det väl ta ut sin rätt.

Sverige hoppas att det sker i måndagens OS-semifinal i Yokohama.

– Vi vet hur slitsamt det är med så tajta matcher. Även om vi spelade sent (i kvartsfinalen mot Japan) så kände man att det var en oerhörd luftfuktighet, det tar ändå mer energi än man tänker, säger högerbacken Hanna Glas.

– Det kan vara en stor fördel för oss.

Till skillnad från australiska startspelare som Sam Kerr, Steph Catley, Ellie Carpenter och Emily van Egmond, som spelat samtliga minuter hittills, har Hanna Glas och flera andra svenska nyckelspelare också fått extra tid till återhämtning.

Efter att ha säkrat kvartsfinalplatsen redan efter två omgångar kunde Gerhardsson vila hela åtta spelare mot Nya Zeeland. Och kvartsfinalen mot Japan lyckades Sverige borsta av under ordinarie tid, utan onödiga extraminuter i benen.

– Det var skönt, vi hade som mål att avgöra matchen innan det blev förlängning. Sedan gäller det bara att vara jättenoga med att äta, sova och göra det som är bäst för en själv med återhämtningen, säger Glas.

Catley: "Bra känsla"

Både hon och Stina Blackstenius stod helt över matchen mot Nya Zeeland, när Sverige redan säkrat en kvartsfinalplats, och ingen av dem behövde heller spela 90 minuter i 4–2-segern mot Australien i gruppspelet.

ANNONS

Viktigt inför kampen om medaljerna, tror Blackstenius.

– Det är väldigt, väldigt skönt och bra att vi har haft möjlighet att spela på det sättet som vi har gjort. Vi har en såpass bred och bra trupp som har gjort det möjligt för oss att kunna genomföra mästerskapet med olika startelvor. Jag hoppas och tror att det ska vara en fördel för oss, att vi ska starka de här två sista matcherna, säger Blackstenius.

Australiens Steph Catley tänker inte ljuga. Hon hade mycket hellre suttit i Sveriges position, med mer vila och utan en mastig förlängning i kroppen.

– Att de inte behövde spela en förlängning är såklart jättebra för dem. Men vi har förberett oss noggrant, och visste att förlängning var ett möjligt scenario. Så vi har lagt ner det arbete och de förberedelser som behövs. Alla är friska och skadefria så vi har en bra känsla oavsett hur många minuter vi har spelat hittills, säger Catley.

Fakta: De har spelat mest i semifinallagen

Sverige, 21 av 22 spelare har fått speltid:

Amanda Ilestedt: 315

Filippa Angeldahl: 288

Caroline Seger; 288

Kosovare Asllani: 274

Hedvig Lindahl (mv): 270

Nathalie Björn: 270

Sofia Jakobsson: 243

Hanna Glas: 225

Magdalena Eriksson: 225

Fridolina Rolfö: 224

Jonna Andersson: 223

Stina Blackstenius: 169

Hanna Bennison: 144

Lina Hurtig: 127

Olivia Schough: 117

Madelen Janogy: 110

Julia Roddar: 92

Emma Kullberg: 90

Rebecka Blomqvist: 90

Jennifer Falk (mv): 90

Anna Anvegård: 85

Australien, 17 av 22 spelare har fått speltid:

Stephanie Catley: 390 minuter

Ellie Carpenter: 390

Emily van Egmond: 390

Sam Kerr: 390

Tameka Yallop (mv): 349

Kyah Simon: 335

Teagan Micah: 300

Clare Polkinghorne: 282

Hayley Raso: 250

Alanna Kennedy: 243

Aivi Luik: 234

Caitlin Foord: 169

Mary Fowler: 155

Kyra Cooney-Cross: 97

Chloe Logarzo: 94

Lydia Williams (mv): 90

Emily Gielnik: 51

ANNONS