Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission, tror inte det blir några dopningsfall i Pyeongchang-OS. Arkivbild.

Expert: Liten risk för dopning under OS

Risken för dopning under vinter-OS i Sydkorea är nästan obefintlig. Det säger dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg självsäkert. Skandalen i Sotji till trots.

Det är i skuggan av den gigantiska ryska dopningsskandalen i Sotji för fyra år sedan som vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea, nu invigs. En skandal som resulterade i att 43 ryska olympier stängdes av från OS av Internationella olympiska kommittén (IOK) och att Ryssland tvingats lämna tillbaka ett antal medaljer.

Därutöver stoppas flera andra ryska idrottare från att delta i vinterspelen, för att de inte kunnat bevisa sin oskuld.

Idrottens skiljedomstol Cas har senare friat 28 ryssar från dopningsanklagelserna, men det är fortfarande osäkert om någon eller några av dem kommer att få tävla i Sydkorea.

Så varför ska vi lita på de sportsliga resultaten denna gång? Vad är utsikterna för att OS i Pyeongchang, till skillnad från Sotji, blir "rena"?

Läkaren Åke Andrén-Sandberg är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission. Han bara inte tror, utan säger sig vara övertygad om att spelen – den här gången – kommer att bli helt rena och att ingen, vare sig en svensk eller någon annan, kommer att åka fast för att ha haft otillåtna preparat i sina kroppar.

Utveckling

- Det har hänt så mycket sedan Sotji så jag vågar faktiskt sticka ut hakan och säga det, även om vi aldrig kommer att kunna komma åt den typen av statsorganiserad doping som vi såg i Sotji. Då har vi inte en chans, säger han till TT.

Framför allt, säger han, har rutinerna utvecklats.

- I detta OS kommer det vara ett internationellt team som sköter dopinglaboratoriet. I Sotji var det ryssarna själva, säger Åke Andrén-Sandberg.

- Det finns också ett helt annat fokus på de här frågorna i dag. Alla vet hur det gick för Ryssland och jag ser det som osannolikt att Sydkorea skulle försöka sig på något liknande.

Avslöjande urin

Dessutom, säger han, är alla de större stjärnorna som deltagit i internationella tävlingar redan testade ett antal gånger. Enligt IOK har fler än 14 000 prover på 6 000 idrottsutövare tagits från maj till december i fjol. Metoderna för att upptäcka eventuella preparat har också utvecklats sedan Sotji.

- I dag räcker det med att du går in i ett rum där någon rökt hasch för att det ska synas i urinen på dig, mer eller mindre direkt. Om vi ska tro Therese Johaug så smörjde hon läpparna med en salva, vilket syntes i urinen två dagar senare. Det kommer att tas en massa prover under OS och alla som vinner medalj kommer att testas, så jag känner mig trygg, säger Åke Andrén-Sandberg.

Åker fast

TT: Du låter väldigt självsäker?

- Metoderna är så pass bra i dag så tanken att någon av dessa skulle dopa sig finner jag som osannolik.

TT: Men de som dopar sig ligger väl alltid steget före och hittar nya preparat, eller?

- Men de åker alltid fast, förr eller senare. Det har vi sett otaliga exempel på.

TT: Fast vi känner ju inte till dem som klarar sig.

- Man ser direkt på proverna när något inte är normalt, även om man inte kan säga exakt vad det är, och proverna sparas i tio år.