Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Simon Carlsson: Ett logiskt beslut i det nya Falkenbergs FF

”Falkenbergs FF sparkar inte tränare”. En mening jag hört otaligt många gånger genom åren. Men den frasen handlade om Lars-Eric Nilssons FFF. Det är nya tider nu.

Egentligen fanns det väl bara en väg att gå för Falkenbergs FF. Med ett, från styrelsehåll, så uttalat mål om att komma tillbaka till Allsvenskan direkt är den här starten undermålig. Fem förluster på sju matcher, tre av dem mot nykomlingar, och ett spel som inte fungerat, varken framåt eller bakåt.

Och även om skadebilden försvårat Eklunds arbete så är det i slutändan tränaren som är högst ansvarig för prestationerna på plan. Hasse Eklund tog på ett tydligt sätt på sig ansvaret i en intervju med HN efter söndagens förlust mot Vasalund, kanske visste han var framtiden var på väg?

Håglösheten har varit talande för FFF-laget under inledningen och spelet har raserat så fort man antingen gjort eller släppt in mål

Många i supporterled har ropat på Eklunds avgång vid flera tillfällen. Men lika rätt som jag tyckte det var att ge honom ett ettårskontrakt inför den här säsongen, lika rätt tycker jag det är att ”avsluta samarbetet” redan nu. Håglösheten har varit talande för FFF-laget under inledningen och spelet har raserat så fort man antingen gjort eller släppt in mål. Sju omgångar av 30 må låta lite, men tendensen på plan är inte positiv för FFF, snarare tvärtom. Och med Patrik Hannells ord under vintern om att ”FFF ska tillbaka” så hade styrelsen satt sig i en situation där handling krävdes för att orden inte skulle framstå som tomma.

Det räcker inte längre att vara ett elitlag, det räcker inte längre att fostra, utveckla, förädla och slussa vidare talanger. Nej, nu ska nästa steg tas

För Falkenbergs FF är inte längre samma klubb som förr. Kanske märks det inte på plan, kanske märks det inte i klubbrummet, men det märks på högsta ort. Och om inte alla hade förstått det innan så blev det tydligt när budgeten för 2021 presenterades. En minusbudget på över fem miljoner kronor är en tydlig markering för att det är Allsvenskan som gäller. Det räcker inte längre att vara ett elitlag, det räcker inte längre att fostra, utveckla, förädla och slussa vidare talanger. Nej, nu ska nästa steg tas och för att citera ordförande Hannell så ”går det inte att bromsa sig uppför en backe”.

Och när den uppförsbacken nu inte längre bestod av toppstrid i Superettan utan startar längst ner i serien, ja då fanns det inte mycket kvar att välja på.

Eklund har fört upp FFF till Allsvenskan två gånger, hållit kvar laget i finrummet vid två tillfällen och som sämst slutat fyra i Superettan. Ett smått osannolikt facit

Men jag hoppas att de FFF-supportrar som velat ha en ny röst inte bara njuter en sådan här dag utan också ägnar en tanke åt vad Hasse Eklund gjort för den här klubben. Eklund har inte bara varit huvudtränare under drygt sju säsonger, han har varit huvudtränare under sju av föreningens bästa år i historien. Eklund har fört upp FFF till Allsvenskan två gånger, hållit kvar laget i finrummet vid två tillfällen och som sämst slutat fyra i Superettan. Ett smått osannolikt facit med tanke på klubbens storlek och något som inte får glömmas i bakvattnet av årets insatser.

Var sak har dock sin tid. Det ska bli spännande att se vilken prägel Tobias Tuvesson sätter på laget nu när han har huvudansvaret. Och även om Patrik Hannell var något svävande i sitt svar på om Tuvesson blir en permanent lösning eller inte så lär han få chansen att visa vad han kan. För innan sommaruppehållet lär det inte finnas någon annan tränare på plats.

Läs mer: Hasse Eklund om beskedet - ”Fanns tid kvar att rätta till det”

Läs mer: Beslutet togs av styrelsen under söndagskvällen

Läs mer: Håkan Nilsson: ”Det är tråkigt och ledsamt”