Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nsim Peter gjorde 2-0 och hade bud på fler mål Bild: KRISTER ANDERSSON
Nsim Peter gjorde 2-0 och hade bud på fler mål Bild: KRISTER ANDERSSON

Simon Carlsson: En taktisk fullträff i derbyt för Falkenbergs FF

Ett derby som såg ut så många andra, med mycket kamp och med mindre skönspel. Och med en tydlig vinnare, både på och vid sidan av plan.

Tre poäng är alltid tre poäng. Men ibland kan det nog kännas som 30. I ett läge av säsongen där allt hopp hängde på en tunn tråd, där lagen runtomkring börjat krafsa till sig poäng behövde Falkenbergs FF göra det samma.

Då tog Hasse Eklund fram det mest säkra och stabila kort som svensk fotboll har. Ett rakt 4-4-2 med löpstarka yttrar och ett brittiskt ”big man-little man” anfall.

Fråga vilken tränare som helst i serien om vad som är Varbergs Bois stora styrka och samtliga svarar presspelet. Ändå har så många lag fastnat i det finmaskiga nät som framförallt den offensiva fyran lägger ut så fort bollen rullas en gång för mycket.

Så vad gjorde Falkenbergs FF? Jo man struntade helt enkelt i att rulla bollen. I Gustaf Nilssons frånvaro blev Nsima Peter spelaren som bollarna riktades mot och nigerianen gjorde nog sin bästa match i år och han borde definitivt ha gjort mål redan efter bara någon minut men nickade över från någon meter.

Matchen blev på Falkenbergs FF:s villkor

Men matchen hamnade tidigt på hemmalagets villkor. Det centrala mittfältet var knappt inblandat bortsett från duellspel och andrabollar. Och när Varbergs Bois väl lyckades vinna boll så var det inte bara två eller tre hemmaspelare på rätt sida utan en hel backlinje.

Det blev också en match som handlade om att löpa. Något som Eklund räknat ut då han hade hela sin trio med vinthundar på plan. Ibland kan man tro att Jacob Ericsson, Tobias Englund och Kalle Söderström snurrats upp innan match och sen bara springer tills någon säger stopp.

Eller ja, sin gamla tröja, för av Söderströms gamla gäng finns det inte mycket kvar.

De två sistnämnda låg dessutom bakom matchens sista mål och Söderström var bäst på plan mot sitt gamla gäng. Eller ja, sin gamla tröja, för av Söderströms gamla gäng finns det inte mycket kvar.

Ett blekt Varbergs Bois

Bois då? Joakim Persson var märkbart missnöjd med försvarsspelet, framförallt på fasta situationer. Om jag känner tränartrojkan rätt har vikten av att hålla fokus på hörnor och frisparkar påpekats om och om igen inför den här matchen. Ändå kan man inte hålla markering på en av Falkenbergs bästa huvudspelare vid ledningsmålet och det var långt ifrån den enda farligheten som hemmalaget stångade sig till.

Offensivt var det blekare än sällan skådat under säsongen. Viktor Noring behövde inte göra en enda avancerad räddning och Astrit Selmani hölls kort av ett taggat hemmaförsvar.

Men det var också ett derby som Varbergs Bois hade råd att förlora, det hade däremot inte Falkenberg. Då slutar det också ofta precis som idag.

Läs mer: Falkenbergs FF vann derbyt mot Varbergs Bois

Läs mer: Joakim Persson sågade sin egen laguttagning

Läs mer: Axel Norén efter sitt första allsvenska mål

Läs mer: Nollan som sved för Varbergs Bois Albert Ejupi

Läs mer: Här är betygen från Hallandsderbyt