Hampus Dahlgren och Morten Damgaard gjorde båda fina insatser i segern mot Önnered.
Hampus Dahlgren och Morten Damgaard gjorde båda fina insatser i segern mot Önnered. Bild: KRISTER ANDERSSON

En seger som kan bli den viktigaste i HK Varbergs historia

Bottenstriden i Handbollsligan liknar ingenting vi tidigare skådat. Varje gång ett lag räknas ut höjer de sig igen. Och fan vet om inte HK Varberg löser det här nu.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var ingen vanlig söndag i Arena Varberg. Publikfritt betyder inte att det är helt tomt på läktarna. Vissa personer knutna runt laget får fortfarande vara på plats, till exempel styrelseledamöter och sportchefer.

Och den här dagen var nerverna utanpå de som fanns på plats. Alla visste vad som låg i potten. Förlust och allt talar för att HK Varbergs tid i Handbollsligan stannar vid två år. Vinst och chansen till kvalplats är mer än bra. Så tajt är det i bottenstriden.

En förlust hade satt kniven mot strupen redan mot Malmö på onsdag. Nu är kniven tillbaka i sin slida i väntan på att eventuellt vässas igen.

Sponsorn och HKV-supportern Martin Bekken vankade av och an, upp och ner i trappan och till och med ut genom dörren vid ett tillfälle. Han visste, och alla andra visste, att den här matchen i förlängningen kan avgöra klubbens framtid i eliten.

ANNONS

En förlust hade satt kniven mot strupen redan mot Malmö på onsdag. Nu är kniven tillbaka i sin slida i väntan på att eventuellt vässas igen.

För det är ett vägskäl som HK Varberg står inför. Nytt kontrakt och vidare satsning i Handbollsligan eller nedflyttning till Allsvenskan och en nedmontering av ”projektet”. Visst, flera spelare har redan skrivit på nytt kontrakt men många spelare sitter på kontrakt som bara gäller i Handbollsligan, i alla fall enligt de uppgifter jag får höra.

Men segern mot Önnered gör att chansen till kval faktiskt är ganska stor. Jag ska inte ge mig på att räkna ut hur stora chanser varje lag har, men för enkelhetens skull kan vi konstatera att OV Helsingborg och Aranäs, som båda ligger efter HK Varberg, bara har var sin match kvar med HKV har två. Visst, det är tuffare motstånd för HK Varberg men också en extra chans att ta den där segern som säkrar kval.

Istället för höjda röster och utskällningar var det ryggdunkar och ihopslagna handflator

Det var också kul att se ett positivt lag, från första spelare till sista ledare. Istället för höjda röster och utskällningar var det ryggdunkar och ihopslagna handflator. Självklart lättare att vara glad vid ledning och seger, men det var tydligt att laget hade pratat om kommunikationen.

ANNONS

Bottenstriden går nu vidare med en sista intensiv vecka, idrott blir aldrig bättre än när allt står på spel. I alla fall för den som kan nöja sig med att betrakta.

Läs mer: Lagkaptenen tillbaka på plan efter skadan

ANNONS