”En elev spolade ner mina skor i toaletten”

Kevin Gibbs Österlund har hållit på med hästar och ridsport sedan han var liten men det har inte alltid varit lätt.
– Jag blev mobbad under hela min skolgång, säger han.

ANNONS
|

Kevin är nu den enda killen av 69 elever som går programmet häst och ridsport på Sveriges Ridgymnasium i Varberg. Han har ingenting emot att vara ensam kille på skolan.

– Att komma hit var som att helt byta liv. Från att ha varit den töntige killen som ingen ville umgås med stod jag plötsligt i centrum.

För Kevin, som började rida när han var fem år, har det aldrig funnits någon tvekan. Han visste tidigt att det är hästar och ridning som han vill syssla med i livet.

– Om det inte hade varit för farmor så hade jag inte varit där jag är idag. Eftersom jag blev mobbad i skolan och har bytt skolor flera gånger sjönk mina betyg katastrofalt och jag kom inte in någonstans när jag sökte till gymnasiet. Det var för att hon ringde och tjatade som jag till slut fick börja på ridgymnasiet i Varberg. Jag fick reda på att jag skulle få börja veckan före skolstart, säger Kevin.

ANNONS

Vill ha en hästgård

Han har just ridit ett dressyrpass för ridläraren Jennie Ryberg på favorithästen Cattis .

– Det var en väldigt bra lektion. Hästen var avslappnad och väldigt medgörlig i alla övningar, framåt och positiv.

Hästen är svettig på halsen efter väl utfört arbetspass och får mycket beröm av sin ryttare. Kevin gillar både dressyr och hoppning och har inte bestämt sig ännu för vilken gren han vill satsa fullt ut på.

– Jag tycker inte man behöver bestämma sig förrän lite senare i livet.

Drömmålet är att bli en internationell tävlingsryttare, ha en stor gård med hästar och utbilda dem från att de är unghästar tills de når Grand Prix-nivå.

Killarna mobbade honom

Att det kan vara svårt för killar att syssla med det som anses vara en tjejsport är något som Kevin fått erfara.

– Jag umgicks mest med tjejerna i skolan därför att killarna inte ville vara med mig. De tyckte att jag var töntig för att jag inte spelade fotboll och höll på med hästar istället. När jag sedan umgicks med tjejerna så tyckte killarna att jag var fjantig för det.

Flera gånger under skoltiden bytte han skola på grund av att han var mobbad. Under sin skolgång har han gått på fyra olika skolor fram till gymnasiet.

ANNONS

– Det värsta jag var med om var när jag gick i trean. Då var det en elev som spolade ner mina skor på toaletten flera gånger. Då var jag liten och tog extra illa vid mig.

Starka förebilder viktiga

Han tror att det betyder mycket att våga stå upp för sitt intresse och tala om mobbningen.

– Jag tror att det betyder mycket för andra killar att få höra det från någon som lyckats. Det som drivit mig framåt är att visa mobbarna att jag kommit längre i min sport än vad de har gjort i fotboll.

Ridgymnasium blev en positiv vändning. Nu går han i trean och trivs bättre än någonsin.

– Här blir jag inte mobbad. Alla tycker om samma sak och brinner för hästar. Det har gjort att jag har blivit en hel människa. Jag har också träffat min första, riktiga flickvän här.

Farmor hjälpte honom

Kevins föräldrar trodde periodvis inte att han skulle orka hålla sitt ridintresse igång.

– Farmor har varit stöttepelaren hela vägen och är det än idag. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag då hon alltid har peppat mig och sagt att jag kommer att klara skolan. Vi umgicks mycket under min uppväxt. Hon finns alltid där för mig och jag finns där för henne.

ANNONS

Kevin tror att det är svårt att motarbeta mobbning och han är evigt tacksam mot den person som hjälpt honom allra mest.

– Jag tror aldrig att man kan förhindra mobbing men jag tycker att de som blir utsatta ska ta hjälp av någon de litar på. Jag blev skickad till kuratorer men det har inte hjälpt mig så mycket som att prata med farmor. Mitt tips är att gå till någon man verkligen litar på. Man kan inte ändra på någon som mobbar.

Vad kan skolan göra och rid-Sverige?

– Peppa killar att börja rida, försöka normalisera ridning för killar lika mycket som man normaliserat fotboll för tjejer, säger Kevin Gibbs Österlund.

LÄS MER:"En machokultur som styr"

LÄS MER:Att rida på skoltid är en dröm för hästintresserade elever

ANNONS