Erik Persson tog EM-silver. Arkivbild.
Erik Persson tog EM-silver. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

EM-silver till Persson: "Betyder mycket"

Karriärens första mästerskapsmedalj. Och både nordiskt och svenskt rekord. Inte undra på att Erik Persson var nöjd efter EM-finalen på 200 meter bröstsim.
– Det här betyder väldigt mycket, säger han till TT om sitt silver.

Erik Persson visade redan i torsdagsförmiddagens försöksheat att han hade något alldeles extra på gång på 200 meter bröstsim i kortbane-EM i Glasgow.

25-åringen, som just nu är Sveriges kanske bäste manliga simmare, satte svenskt rekord med 2.03,20.

En tid han sedan putsade i finalen.

Persson simmade i mål på 2.02,80, vilket alltså även räckte till silver.

– Det känns väldigt bra, jag är så nöjd, säger Persson och fortsätter:

– Det här betyder väldigt mycket för mig.

Persson inledde finalen lite avvaktande, för att sedan växla upp när det återstod ett par längder.

– Jag försökte simma på samma sätt som i försöket, att öka under andra halvan av loppet. Det var ett bra upplagt lopp, jag är nöjd med taktiken, säger han.

Silvermedaljen är Perssons första i seniorsammanhang.

– Det känns skönt att man äntligen får kliva upp på prispallen. Det har jag väntat på. Det är ju lite därför man håller på.

Nederländaren Arno Kamminga vann guldet på 2.02,36. Marco Koch, Tyskland, knep bronset.

Ytterligare två svenska simmare var i farten under torsdagens finalpass. Sara Junevik och Ida Liljeqvist simmade båda semifinal på 50 meter fjärilsim, ingen av dem tog sig dock vidare till final.