Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stavhopparna Angelica Bengtsson och Michaela Meijer pushar varandra till högre höjder. Det har gjort dem till medaljhopp i EM.

EM-hoppen pushar varandra till högre höjder

Först satte Michaela Meijer svenskt rekord i stavhopp. Ett par veckor senare förbättrade Angelica Bengtsson det. Nu är båda medaljhopp i inomhus-EM där de kvalar i dag.

De är födda med några veckors mellanrum 1993 och har följts åt genom åren på tävlingar och i landslaget. De är goda vänner och sporras av varandras framgångar.

- Det har hjälpt oss väldigt mycket att vi pushar varandra. Den som är bäst för stunden vill förbli bäst och den som är tvåa vill ta sig förbi, säger Meijer.

Hon satte svenskt inomhusrekord med 4,75 på Nordenkampen i februari. Två veckor senare hoppade Bengtsson sex centimeter högre i franska Clermont-Ferrand.

- Jag var stolt över mitt rekord på 4,70. Men när hon hoppade 75 försvann all respekt för mina 70. Och när jag först persade i den franska tävlingen med 73 betydde det ingenting för det var bara det svenska rekordet jag ville ha, säger Bengtsson.

- Det är väldigt nyttigt för mig att Michaela kommer in och spräcker gränser.

Stark svenskgren

Trots att de tillhör samma generation fanns det inledningsvis inget samarbete mellan deras tränare.

- När vi växte upp pratade inte tränarna med varandra. Men nu är det väldigt bra förhållanden mellan tränarna, säger Bengtsson.

Stavhoppet är en stark gren i Sverige just nu. Förutom Bengtsson och Meijer finns Lisa Gunnarsson på damsidan. Hon är dock inte med i EM i Glasgow eftersom hon studerar på college i USA. På samma skola finns den allra bästa svensken, EM-guldmedaljören Armand Duplantis, som inte heller är med på EM. I Glasgow finns Melker Svärd Jacobsson, den näst högst rankade i startfältet efter polacken Piotr Lisek. I kvalet hoppade Svärd Jacobsson 5,70 och är därmed klar för lördagens final.

- Svenskt stavhopp har lyfts en nivå. Vi hjälper varandra. Grenen är inte så stor, men om vi bygger en bra grund kanske fler unga vill testa, säger Meijer.

Starkt tillbaka efter skada

25-åringen gör sitt första internationella mästerskap sedan VM i London 2017 eftersom hon för drygt ett år sedan fick en fotskada som förstörde hela 2018.

- Det var en spricka i båtbenet. Det blev operation och tre månader i gips innan jag kunde börja bygga upp mig igen, säger hon.

Hon är själv överraskad över att hon kommit tillbaka så starkt.

- Det var inget jag förväntade mig. Men när jag nu fick börja om från början med allt passade vi på att ändra vissa detaljer, sånt som är svårt att ändra på när man är mitt uppe i det. Det handlade mest om uthoppet, där jag tidigare hängde i staven, men nu i stället hjälper staven för att få till högre höjder, säger Meijer.