Elitidrottare i Varbergslag blir mäklare och säljare – det ligger bakom

Flera före detta elitidrottare som spelat i Varbergslag satsar på säljkarriärer efter att man lagt av. Inte sällan drar man sig till mäklarbranschen.
– Man får en kick av att sälja istället för när man exempelvis drar en puck i krysset, säger förre innebandystjärnan i Warbergs IC Mathias ”Bult” Larsson.

ANNONS
LocationVarberg||

När Hemnet släppte statistiken över årets bästa mäklare var det en känd profil som låg i överlägsen topp i Varbergs kommun. Den välmeriterade, före detta innebandybacken Mathias ”Bult” Larsson sålde 85 bostäder totalt, vilket var 24 fler än tvåan och trean på listan.

– Jag ger verkligen allt i varje affär, säger Larsson.

”Bult” har drivit Länsförsäkringars fastighetsförmedling i Varberg i två år, efter att ytterligare tre år tidigare ha lämnat posten som klubbchef i Warberg IC för att satsa helhjärtat på mäklarbranschen.

– Alla försäljningar har sin charm oavsett om det är lägenheter, villor eller hästgårdar. Köparen kan vara någon som bott på ett ställe i 40 år eller en studerande på jakt efter något eget.

ANNONS
Mathias ”Bult” Larsson har jobbat som mäklare i flera år och driver Länsförsäkringars fastighetsbyrå i Varberg tillsammans med Niklas Knutsson.
Mathias ”Bult” Larsson har jobbat som mäklare i flera år och driver Länsförsäkringars fastighetsbyrå i Varberg tillsammans med Niklas Knutsson. Bild: Privat

Ytterligare en innebandyspelare

Han ser flera likheter mellan livet som elitidrottare och livet som mäklare.

– Det finns ju en viss spets i det som man kan koppla till idrotten. Man får en kick av att sälja istället för när man exempelvis drar en puck i krysset. Sedan är det kul att jämföra mäklare eftersom man ser resultaten svart på vitt. Precis som när man blir uttagen i ett lag så är det den mäklare som presterar bäst som väljs ut.

På Mathias Larssons fastighetsbyrå har ytterligare en lokal innebandyhjälte börjat rikta in sig på mäklarspåret. Mikael Holmer kommer närmast från Varbergs Sparbank och har studerat på Länsförsäkringar sedan i september. Han hoppas bli helt klar i oktober eller november.

Han var på Sparbanken i 22 år men övertalades att byta bana av Niklas Knutsson, som driver Länsförsäkringars fastighetsförmedling tillsammans med ”Bult”.

– Framförallt tycker jag om att träffa nya människor, och det gör man inom säljbranschen. Sedan finns det ett tävlingsmoment också som jag gillar, säger han.

Mikael Holmer har precis börjat studera till mäklare och hoppas bli klar senare i höst.
Mikael Holmer har precis börjat studera till mäklare och hoppas bli klar senare i höst. Bild: Privat

Inte bara tävling

Just tävlingsmomentet i sig verkar vara en viktig faktor och en tänkbar förklaring till att före detta elitidrottare också är bra på att sälja. En tredje fastighetsmäklare som också är väldigt framgångsrik finns i Halmstad. Målvakten Stojan Lukic avslutade sin fotbollskarriär i när han gjorde sin sista match för Varbergs Bois i höstas och hade sedan tidigare börjat sin yrkesbana.

ANNONS

– Jag tror det har med tävlingsinstinkt att göra. Man har sin budget, man tävlar även mot kollegor, och det har man vana av. Man måste ha pannben om man ska lyckas och det krävs ett jävla hårt jobb, speciellt i början. Det var till och med så att min arbetsgivare som gav mig chansen sade till mig att han trodde jag skulle passa in för att jag var elitidrottare, säger han.

Det är inte bara tävlingsinstinkten som man har nytta av i yrkeslivet.

– Jag har spelat i HBK och många vet vem jag är här i Halmstad. Då får man en fin dialog med folk redan från början i och med att man kanske pratar lite fotboll.

Mathias Larsson är inne på samma linje som Stojan.

– Varberg är en relativt liten stad men det finns ett stort sportintresse. Jag har spelat flera SM-finaler och det är fler som känner igen mig fortfarande trots att det var flera år sedan jag lade av. Jag trodde inte det skulle vara så många. Jag tror man har en fördel av det.

ANNONS