Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matilda Ekholm är vidare i Soc.

Ekholm och Karlsson vidare i Soc

Matilda Ekholm och Kristian Karlsson klarade av första omgången i Soc och är som enda svenskar klara för åttondelsfinal. Med lite marginaler på rätt sida hade Sverige haft två spelare till vidare.

Kristian Karlsson besegrade tjecken Pavel Sirucek med 4–2 i set. Det blev tuffare än många väntat sig.

- Han har spelat några kvalmatcher och det är riktigt svåra matcher redan i första omgången för oss som är seedade, sade Karlsson.

Nu blev uppförsbacken ännu längre då tjecken tog de två första seten. Livligt påhejad av bordtennispubliken i Stockholm lyckades svensken komma tillbaka och vinna fyra raka set.

- Publiken lyfte mig. De är som en extra spelare i ryggen. Vad jag också gjorde var att jag satsade lite tuffare på mina servar, som var dåliga i de första seten, sade Kristian Karlsson.

På fredagen väntar Fang Bo, som var i final på Soc för tre år sedan. Han var också i singelfinal i VM 2015.

- Jag är i bra form och på sistone har det visat sig att det går att störa kineserna. Jag ska i alla fall göra vad jag kan för att utmana honom.

Fjolårsfinalist ut direkt

Att Soc är riktigt tufft fick Mattias Karlsson erfara. Förra året tog han sig till final. I år blev det förlust i första omgången efter en ordentlig rysare. Defensivspelande Wang Yang lyckades returnera i stort sett allt trots en sju set lång kanonad från svensken.

Jens Lundquist, som hade radat upp starka insatser i kvalet, fick sånär revansch på underbarnet Tomokazu Harimoto.

Både i sjätte och sjunde set hade Lundquist ledningen med 6–4, men han kunde inte försvara sig mot en intensiv forcering från japanen.

Ekholm imponerade

Matilda Ekholm spelade oerhört inspirerande och är klar för åttondelsfinal.

4–1-segern över Soo Wai Yam Minnie från Hong Kong var Ekholms bästa match på flera månader och för första gången på länge lyste det energi om svenskans ögon.

- Jag är mycket nöjd med spelet. Soc har tidigare varit ett spöke för mig och jag har aldrig tidigare gått så här långt, sade hon.

En annan förklaring till att hon har hittat tillbaka till glädjen i spelet är att hon på nytt tagit upp meditationen.

- Jag slutade i februari, men märkte att det var ungefär som att missa ett fyspass. Jag startade efter EM i september och kör ungefär 20 minuter varje dag, sade Matilda Ekholm.

Det känns som om Ekholm är tillbaka och gärna vill klättra på världsrankingen. Sedan mars har hon tappat från 20:e till 40:e plats.

På fredagen väntar Chen Meng, Kina, som är rankad trea i världen.

- Det blir förstås en svår uppgift, men jag hoppas kunna störa henne.