Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agnes Kramer, parasimmaren från Åled, är klar för para-EM i portugisiska Madeira som avgörs i mitten av maj. Arkivbild. Bild: Mathilda Ahlberg
Agnes Kramer, parasimmaren från Åled, är klar för para-EM i portugisiska Madeira som avgörs i mitten av maj. Arkivbild. Bild: Mathilda Ahlberg

Efter utestängningen från simhallen – Kramer klar för para-EM

Efter ett år som inleddes med att hon blev utestängd från simhallen, kan Agnes Kramer, 23, glädja sig åt att få simma para-EM i mitten av maj.
– Jag kommer att njuta extra mycket nu när det blir tävling igen, säger hon.

Åledstjejen Agnes Kramer hamnade i kläm när simhallen i Falkenberg stängde ner när coronapandemin drog in över landet.

– Jag kom inte in i simhallen och kunde träna i början. Men efter att Falkenbergs kommun bestämde att elitidrottare fick fortsätta träna på sina respektive anläggningar fick jag komma in i simhallen och träna igen, säger parasimmaren numera tävlandes för Falkenbergs SK.

– När jag väl fick träna i bassäng var jag helt ensam. Det funkade eftersom jag brukar träna en hel del själv i vanliga fall också.

Till slut fick även kompisarna i klubben komma in och träna igen.

– Under tiden simhallen var stängd fick jag försöka hitta andra lösningar att träna på. Det blev mycket träning på land och lite träning i gamla simhallen i Halmstad där jag tränade helt själv, säger hon.

Tredje gången gillt

För Agnes kom annars tävlingsuppehållet lämpligt, inför VM hade hon nämligen skadat sig.

– Jag skadade knät strax innan VM när jag drog det ur led. Därför var det extra skönt med ett tävlingsfritt år så att jag kunde bygga upp kroppen igen. Det var inte ett helt bortkastat år för mig, säger hon och fortsätter:

– Nu känner jag mig starkare och framför allt snabbare. Jag har sänkt mina tider på träning och de har blivit mycket bättre.

Att Agnes nu blivit uttagen att representera Sverige i para-EM innebär att hon tävlar i mästerskapet för tredje gången.

2018 i Dublin var det para-EM som gått bäst hittills för Agnes när hon plockade hem fyra fjärdeplatser.

– Jag var jättenära bronsen på distanserna och det är klart att jag var besviken just då. Men sätter man det i perspektiv så handlade det om hundradelar och då känner jag mig stolt över det jag presterat ändå, säger hon.

Agnes Kramer har under pandemiåret blivit både starkare och snabbare i simbassängen. Arkivbild. Bild: Mathilda Ahlberg
Agnes Kramer har under pandemiåret blivit både starkare och snabbare i simbassängen. Arkivbild. Bild: Mathilda Ahlberg

”Simma fort och ha roligt”

Under årets para-EM i portugisiska Madeira, hoppas 23-åringen att hon kan njuta lite extra.

– Det har ju inte varit så mycket tävlingar det sista året så jag kommer att njuta lite extra. Och simma fort och ha roligt förstås, säger hon med ett skratt.

Dessutom har Agnes klarat av kvaltiden till Paralympics i Tokyo i sommar, som en av tre svenska tjejer.

– Sverige har bara två platser för damer i simning i Paralympics och vi var tre tjejer som slogs om platserna. Jag är första reserv om något skulle hända med de andra två fram till tävlingen. Jag är otroligt stolt över min kvaltid och jag har gjort allt jag kan för att jag skulle få vara med, säger hon.

Agnes Kramer

Ålder: 23 år.

Klubbar: SK Laxen, IF Tre Hjärtan, Falkenbergs SK.

Meriter: VM, 2 EM, UEM, NM, ett antal SM och flertalet världsserier. Främsta placeringen i ett mästerskap är de fyra fjärdeplatserna vid para-EM 2018 och hon har aldrig varit sämre än tia i ett mästerskap.

Aktuell med: Gör sitt tredje para-EM i slutet av maj. Har klarat kvaltiden för Paralympics i Tokyo i sommar men är förstareserv.

Lär mer om Falkenbergs FF här