Vinberg - Falkenbergs innebandyklubb
Vinberg - Falkenbergs innebandyklubb

Efter smittan i FIBK: Inställda träningar och oro

Efter att Staffan Sjöberg, tränare i Falkenbergs Innebandyklubb, smittats av sitt lag och blivit sjuk i covid-19 ställdes träningarna in. Nu växer Staffans oro inför att spelare ska sluta med sin idrott på grund av pandemin.

ANNONS
|

Falkenbergs Innebandyklubb är en av de föreningar som har påverkats mycket av coronapandemin. Ekonomin har blivit tajtare, cuper har behövts ställas in och oron inför att spela ska sluta ökar. I februari lyckades smittan komma in i föreningen, och ledaren Staffan Sjöberg blev smittad.

— Det har varit helt galet, jag och hustrun blev jättesjuka. Allt smakade bensin eller metall, och att borsta tänderna var rena mardrömmen, säger Staffan.

När Staffan blev sjuk den 14 februari ställdes träningarna in och har inte kommit igång igen. På grund av spridningen i flera lag inom klubben och smittläget i Falkenberg beslutade styrelsen att ställa in träningarna fram till tidigast den 5 april.

ANNONS

— Jag är 66 år och lägger mycket tid i klubben, så det blir ett vakuum när jag sedan inte har något att göra. Det har varit ett bedrövligt idrottsår, men å andra sidan så får vi bara bita i det sura äpplet, säger Staffan.

Spelarnas påverkan av de inställda träningarna

Förutom lag för barn och unga har idrottsklubben även ett seniorlag för herrar och ett för damer. Dessa har inte fått varken träna eller spela match sedan den 3 november, vilket gör Staffan orolig att spelarna ska hoppa av.

— Både på herr- och damsidan finns det risk för att man hittar annat. Bygger färdigt hus och skaffar familj, och det måste vi ha respekt för samtidigt som det är supertråkigt.

Staffan beskriver damlaget som de bästa de haft på åtta till tio år, och han hade stora förhoppningar på detta lag.

— Målet var att vi skulle ta oss till Allsvenskan och detta är absolut ett lag som hade kunnat ta sig dit, men nu blir det inte så. Och liv och hälsa måste gå före allt.

Även de yngre spelarna påverkas. Laget Falkungarna där de yngsta spelar har över 100 deltagare, och även där tror Staffan att det finns en risk att deltagare slutar. Träningstillfällena ger barnen och ungdomarna en chans att träffa varandra, vilket de nu inte får på samma sätt.

ANNONS

— Träningen är inte bara träning, utan det finns en stor och viktig social bit i det, säger Staffan.

Ekonomisk förlust av inställda cuper

I år skulle varit det 22:a året för cupen “Ditec Falkenbergs ungdomscup” som klubben ordnar varje år. I samband med att det blev inställt i fjol och i år tappar föreningen ungefär 600 000 på bara det. Staffan beskriver det som ett jobbigt år ekonomiskt, men inte än i krisläge.

— Vi sparar ungefär 150 000 kronor om året på domare och kostnaderna för hallarna försvinner. Sedan har vi haft kvar våra sponsorer, vilket betyder mycket. Men vi vet heller inte hur det kommer se ut för de företagen om det fortsätter på detta sätt.

Efter den 5 april kommer styrelsen i Falkenbergs IBK titta över smittläget och då ta ett nytt beslut om träningarna får komma igång igen eller inte. Staffans främsta förhoppning är dock att de får sätta igång igen till säsongen 21/22 för att då kunna spela matcher igen.

— Men tills dess måste alla vara vaccinerade, och är vi inte det så vettefan. Vi får kämpa på så länge, säger Staffan.

ANNONS