Björn Eriksson. Arkivbild.
Björn Eriksson. Arkivbild.

Efter kritiken – RF-basen utreds

Riksidrottsförbundet, RF, har fått in 171 anmälningar mot ordföranden Björn Eriksson via sin visselblåsartjänst. Eriksson kritiseras för att sitta på dubbla stolar och ska nu utredas.

ANNONS
|

För knappt två veckor sedan inledde Expressen en granskning av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Efter publiceringarna har RF mottagit 171 anmälningar, via sin visselblåsartjänst, mot Eriksson.

Nu ska en advokatbyrå i Göteborg göra en oberoende utredning av RF-basen.

- Det handlar om att Björn, under den tid han är Riksidrottsförbundets ordförande, också har varit ordförande i Säkerhetsbranschen (en lobbyorganisation för vaktbolag). Visselblåsningarna handlar om att de här två uppdragen skulle vara oförenliga, säger RF:s förbundsjurist Elin Johansson till TT.

ANNONS

Sitter kvar

Bakgrunden är den oroliga våren i herrarnas fotbollsallsvenska. Enligt tidningen har Eriksson, haft ett finger med i spelet i polisens skärpning av säkerheten runt arrangemangen, och i förlängningen den så kallade villkorstrappan – något som väckt irritation bland många supportrar.

Björn Eriksson anser att han blivit orättvist behandlad, men accepterar utredningen. RF-ordföranden, som i maj blev omvald för ytterligare två år, sitter kvar på sin post och fortsätter sitt arbete.

"Titta framåt"

- Jag känner mig nog lite orättvist utsatt för någon slags drevliknande historia, på frågor jag inte har med att göra. I det ingår att om man hittar en visselblåsarfunktion, ja, då anmäler man via den och då är det tvunget att utredas på det här sättet, säger 73-åringen till TT.

Både Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) har krävt en utredning.

- Nu vill vi titta framåt. Jag tror inte att det här leder till så väldigt konstruktiva resultat. Det är väl bättre att polisen, och de som är berörda, pratar med varandra och ser vad de kommer fram till, än att dra in oss som står utanför, säger Björn Eriksson.

ANNONS
TT

Fakta: RF:s visselblåsartjänst

Den 15 november 2018 öppnade Riksidrottsförbundets, RF, visselblåsartjänst. Syftet är att göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. Visselblåsartjänsten är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund – till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla. Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier.

Visselblåsartjänsten är krypterad och lösenordsskyddad. Alla meddelanden behandlas konfidentiellt och den som anmäler har möjlighet att vara anonym.

Genom visselblåsartjänsten får en begränsad grupp hos RF meddelande när en visselblåsning kommer in, och hanterar ärendet i ett särskilt system. Mottagargruppen har ett antal uppgifter. Exempelvis att: gemensamt avgöra visselblåsningens karaktär och besluta om vidare åtgärd, anmäla misstänkt brott till polis, anmäla oro eller misstanke om att ett barn far illa till socialtjänsten.

Källa: Riksidrottsförbundet

ANNONS