Efter inspiration från Hammarby – tionde året med jubel och vrål på vallen: ”Fick ståpäls”

Det är tio år sedan Varbergs Bois hymn skrevs av dåvarande ordföranden Conny Almsenius och sonen Matti, efter inspiration från Hammarby.
– Jag fick ståpäls när jag hörde sången på Söderstadion, säger Conny Almsenius.

ANNONS
LocationVarberg||

Ett av de säkraste vårtecknen för fotbollsälskare är snart här. På söndag är det premiär i allsvenskan för Varbergs Bois del, då de spelar borta mot IFK Norrköping.

En vecka senare spelas inmarschsången ”Jubel och vrål” på Påskbergsvallen för första gången för året när de grönsvarta tar emot Kalmar FF. Den kommer framföras live av Kameleonterna där Matti Almsenius, som är en av låtskrivarna, är gitarrist.

Matti, som bland annat spelar med metalbandet Revengia, skrev låten för tio år sedan tillsammans med pappa Conny, före detta ordförande i Bois.

– Pappa frågade mig om jag kunde hjälpa till så han skrev text och sjöng in och så gav jag det struktur genom att skulptera ihop låtarna med ackord och extra melodier, säger Matti Almsenius.

ANNONS

Förutom inmarschlåten skrev de även ”Kämpasång” och ”Bollen i mål”, som ett tag användes när hemmalaget gjorde mål.

Inspiration från Stockholm

Sedan dess har det inte blivit några fler.

– Just det var en engångsföreteelse men jag fortsätter skriva musik för fullt med Revengia och Kameleonterna, bland annat, säger Matti.

Själva sångtexten är det alltså Conny Almsenius som ligger bakom. Han berättar att inspirationen kommer från en annan känd allsvensk hymn.

– När vi precis hade gått upp till superettan mötte vi Hammarby på Söderstadion och så spelade de Kenta Gustafssons ”Just i dag är jag stark”. Då började jag tänka att vi också borde ha något sådant. Sedan tog jag upp det på ett styrelsemöte och vi kom överens om att göra detta, berättar han.

Han berättar vidare om hur skapandet gick till.

– Jag fick ståpäls när jag hörde sången på Söderstadion och tänkte att det skulle vara något åt det hållet. Vår blev mer knuten till Varberg och vad vi står för, och sedan behöver man ha med något i stil med jubel och vrål. Det ska vara en låt som går långsamt så så att man känner att det är viktigt att det är match.

Matti håller med.

ANNONS

– Det ska vara tydlig text och refräng så det är lätt att sjunga med, och så ska det vara lite gungigt. Det ska vara gött, liksom, säger han.

Imponeras av Persson

Conny Almsenius bor numera i Göteborg och Matti beskriver sig inte som någon sportfantast. Men båda följer laget och imponeras av deras prestation hittills.

– De har spelat några gånger när jag hållit i quiz på Harrys och eftersom man inte får använda sina mobiler då så har jag ibland fått referera. Men det är skitkul när det går bra för Bois och det var stort redan när de gick upp i superettan, säger Matti.

Conny imponeras av tränaren Joakim Persson.

– Han gör ett kanonjobb och man har ju sagt att sedan han kom så har han lyckats koka soppa på en spik. Han har fått ut otroligt mycket av det här laget och det tror jag ingen annan tränare skulle ha klarat av. Man såg redan när han var i Ängelholm att han var en härförare och det var tur att han kom till Bois, och att han inte nappat på andra erbjudanden, säger han.

Nu är det tredje året i allsvenskan och frågan är som alltid om Bois håller sig kvar även denna gång.

ANNONS

– Jag tror de får det svårt i år men jag hoppas givetvis att de klarar sig kvar och vinner matcher. Flera har ju trott att de åker ur varje år men så har det ju inte blivit.

Sedan tycker han att det görs många bra saker i klubben i övrigt.

– De gör det väldigt bra med damlaget som nått division 2 och de har blivit väldigt bra på att nå ut i sin marknadsföring i sociala medier och så vidare.

ANNONS