Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Dubbelvolter på schemat för PS-eleverna Olivia och Astrid

Det är upp och ned och mycket flygande i luften när Olivia Svensson och Astrid Johansson har träning på PS-gymnasiets idrottsinriktning för truppgymnastik. De två är de första och hittills enda gymnasterna som har antagits.

Olivia och Astrid som går i tvåan på teknikprogrammet och naturprogrammet på PS har precis värmt upp för en träning i den kombinerade friidrotts- och gymnastikhallen Tresteget i Trönninge.

I trupphallen finns trampoliner, flera studsiga längor och en grop med en mjuk landningsmatta. På så sätt kan de först träna in sina volter på mjukare underlag innan de kör på tumblinggolv eller trampett med hård landning, som är det som gäller på tävling.

– Jag sökte för att det är kul med gympa, och det var helt nytt. Det var en chans att testa något nytt, säger Olivia Svensson.

Hon tränar tre gånger i veckan på skoltid och fyra gånger i veckan på fritiden i Varbergs Gif:s lila trupp som tävlar i Rikstvåan, den högsta juniornivån, och som ska tävla i JSM till hösten. Där tränar även Astrid Johansson som är den andra eleven i truppgymnastik på PS. Hon började på utbildningen efter en skada.

– Jag var borta upp mot två år. Jag började om och fick ta det därifrån, jag fick lära mig volterna på nytt, berättar hon och får beröm av tränaren Sara Andersson som säger att skadefrånvaron inte märks i dag.

– Jag är tillbaka på samma nivå, jag har till och med kommit över den nivån, säger Astrid som därmed har kommit en bra bit mot det som var målet med utbildningen för henne: Att utvecklas.

Sara Andersson, 21 år, är tränare för Olivia och Astrid både på skoltid, genom PS-gymnasiet, och i Varbergs Gif där Sara är anställd tränare.

– Det är jättekul att den här utbildningen finns här. Det är synd att det inte är fler som har sökt, men jag hoppas det vänder snart. Det kommer komma en del nya till hösten, säger hon.

Utbildningen är en så kallad Nationell idrottsutbildning (NIU) För att söka ska man vara på den nivån som Olivia och Astrid är, man ska klara tävlingskraven för Rikstvåan. PS har plats för fyra gymnaster i varje årskurs. Än så länge är de bara två elever som går truppgymnastikinriktningen, då inga nya togs in i höstas, men till hösten 2022 har fem antagits och då kommer de vara sju stycken totalt på träningarna.

Truppgymnastik är den största tävlingsformen inom svensk gymnastik och Sverige tillhör världseliten. Man tränar i tre grenar: trampett, tumbling och fristående.

– Det är mycket fart, man måste utmana sig själv, säger Olivia.

Olika förövningar för dubbelvolt med halv skruv står på schemat på trampett på dagens träning. På tumbling ska bakåtvolter köras igenom och några volter på hårt underlag till friståendet kommer de också hinna med.

Det är inte bara i trupphallen som truppgymnasterna får sin utbildning. Terorilektionerna hålls på PS. Där läser de efter teman, som t ex skador, återhämtning, mental träning och träningsplanering. På den praktiska träningen har eleverna olika mål att jobba mot, där finns flera olika dubbla och skruvade volter med.

När det bara är två på träningen blir det hårdare träning jämfört när man är fler och behöver vänta in varandra, men det blir också mer tid till feedback efter varje övning. Tränaren Sara filmar volterna med mobilen och efteråt tittar de tillsammans på vad som kan korrigeras innan det är dags för nästas tur.

– Det är skönt att det finns tid att filma och analysera volterna, säger Astrid.

Olivia håller med:

– Tränaren kan ge tid till oss utan att det tar tid från träningen, säger hon.

NIU Truppgymnastik på Peder Skrivares skola

NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning och vänder sig till elever som vill kombinera elitidrott och utbildning. Eleverna ska ha nationell elit som mål.

Svenska gymnastikförbundet har satt upp kriterier för att kunna söka en av de totalt 12 gymnasier som har NIU truppgymnastik i Sverige. Man behöver kunna de övningar som krävs för att kunna tävla i Rikstvåan.

Inför antagningen till NIU truppgymnastik på PS-gymnasiet får de sökande göra antagningstester och intervjuer.

På Peder Skrivare finns förutom truppgymnastik, NIU även i fotboll och innebandy. NIU går bara att söka ihop med vissa gymnasieprogram. PS har även andra idrottsprofiler som inte är NIU och som kan sökas från alla program. Där finns inte heller krav på några kunskaper inom idrotten för att kunna söka. Även där finns fotboll och innebandy på PS och dessutom simning, padel och windsurfing.

LÄS OCKSÅ: Gympan utvecklas – nytt Niu till stan

LÄS OCKSÅ: Maya Evertsson är uttagen i landslagets bruttotrupp

LÄS OCKSÅ: Gymnastiken ökar – tacka den nya hallen för det

LÄS OCKSÅ: Och guldet går till – Varbergs Gif!

LÄS OCKSÅ: Spänstiga hopp, akrobatik och lagsammanhållning - se bilderna från Varbergscupen

Lär mer om Falkenbergs FF här