Luleås Pontus Själin jagas av Frölundas Ryan Lasch under den tredje SM-semifinalen i Luleå.

Dramatik när Luleå höll semifinalen vid liv

Det satt riktigt långt inne. Men Luleå vände och vann till slut med 3–1 i måstematchen mot Frölunda. Jesper Sellgren avgjorde med två minuter kvar att spela – och reducerade semifinalserien till 1–2 i matcher.

|

Hemmaplan och 0–2-underläge i matchserien i bäst av sju såg inte ut att skrämma Luleå. Men ett misstag i en bytessituation gjorde att det var Frölunda som tog ledningen.

Simon Hjalmarsson bröt en passning och kom två mot noll tillsammans med Max Friberg. Friberg fick passen, höll sig kall och placerade in 1–0 på lagets första skott i matchen.

Straffmiss

Luleå fortsatte att dominera spelet, radade upp chanser, men nu var det som att något låst sig. 26–12 i skott inför sista perioden, men pucken ville inte in bakom en formstark Johan Mattsson i Frölundas mål.

Hemmalagets Emil Larsson brände först ett jätteläge, och sedan en straff.

- Jag kan hålla i den lite längre, jag är lite ivrig att skjuta iväg den, säger han om straffmissen till C More efter andra perioden.

- Det är bara ett mål som saknas. Det är det sista lilla bara, att trycka på ännu mer. Vi checkar och trycker på. Det är bara att fortsätta ännu hårdare på mål.

"En av säsongens bästa"

Till slut kom kvitteringen, Jack Connolly fick fatt på en retur från Mattsson och med dryga kvarten kvar gjorde amerikanen 1–1.

Och så även vändingen.

Kaos rådde framför Frölundas mål när Luleå sköt gång, på gång, på gång, och Mattsson räddade pucken på alla möjliga och omöjliga sätt. Till slut blev det ett skott för mycket. Jesper Sellgren skickade in pucken och gav hemmalaget ledningen med 2–1 med bara två minuter kvar av matchen.

Karl Fabricius fastställde sedan slutresultatet i tom kasse.

- Jag tycker att det var en av säsongens bästa insatser över 60 minuter. Vi har inte spelat som vi ville i de två första matcherna, säger Luleås målvakt Joel Lassinantti.

- Vi fortsätter tugga på och stressar aldrig upp oss. Det är nyckeln tycker jag. Det behövs det lilla extra, och det gjorde vi idag.

I och med segern har Luleå reducerat till 1–2 i matcher. På lördag spelas match fyra i Göteborg.

Fakta: Så fortsätter semifinalerna

Semifinal 1: Djurgården leder med 2–1 i matcher mot Färjestad.

Fredag: semifinal 4 i Stockholm

Söndag: semifinal 5 i Karlstad

Tisdag: eventuell semifinal 6 i Stockholm

18 april: ev. semifinal 7 i Karlstad

Semifinal 2: Frölunda leder med 2–1 i matcher mot Luleå.

Lördag: semifinal 4 i Göteborg