Sverige fick lämna lagtävlingen i alpint innan det roliga ens hunnit börja. Österrike blev för svåra i kvartsfinalen.
Sverige fick lämna lagtävlingen i alpint innan det roliga ens hunnit börja. Österrike blev för svåra i kvartsfinalen.

Drömmen om tredje OS-guldet sprack

Sverige hade spänt bågen högt. Men gulddrömmarna brast redan i kvartsfinalen i den alpina lagtävlingen.

ANNONS
|

Sverige har fem raka VM-medaljer i lagtävlingen. Men när grenen gjorde OS-debut var Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, André Myhrer och Mattias Hargin aldrig ens nära medaljstriden – trots två färska slalomguld i Pyeongchang.

Det började visserligen med en planenlig seger mot Slovenien, men utan att någon av svenskarna riktigt övertygade i de två parallella slalombanorna.

Mot förstaseedade Österrike i kvartsfinalen blev det utklassning, förlust 0–4 och ett besviket uttåg från en av de på förhand stora medaljchanserna.

- Det kändes som att vi hade mycket i oss, men det räckte inte riktigt hela vägen. Visst vi har ett starkt lag på pappret, men med de här små misstagen är man borta, säger Hansdotter.

ANNONS

Matt snabbast

Det hjälpte inte att Österrikes lag stod för sin bästa insats för dagen just mot Sverige.

Frida Hansdotter inledde med att förlora knappt mot Katharina Liensberger, sedan fick Mattias Hargin stryk av Michael Matt. Hargin stod för en av de bästa åktiderna i hela tävlingen, men fick ändå stryk med 33 hundradelar av Matt.

Då var Anna Swenn Larsson tvungen att besegra Katharina Gallhuber för att hålla kvar Sverige i tävlingen.

Det gick inte. Och när André Myhrer skulle ut i backen var medaljchanserna redan borta.

- Vi hade stora förhoppningar, tråkigt att det blir så här. Men vi visste att det skulle vara en tuff match mot Österrike, säger han.

Österrike fick till slut nöja sig med silvret, efter finalförlust mot Schweiz.

Svår rankning

Det är inte första gången som Sverige stöter på Österrike redan i kvartsfinalen. Rankningssystemet som bestämmer nationernas seedning premierar lag som är bra i alla alpina grenar, inte bara i slalom. Men åsikterna om reglerna går isär i den svenska truppen.

- Om man utvecklar den här sporten måste man nog ändra om lite grann, säger Myhrer.

ANNONS

- Men man ska ju slå alla team och det var guldet som var målet här i dag. Då måste vi slå Österrike också.

Den svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter är tveksam till en regeländring.

- Jag tycker ändå att det finns en viss rättvisa i det, att om man är duktig i alla discipliner, har man också en fördel i lagtävlingen, säger han.

Återstår alltså för Sverige att bättra sig i fartgrenarna. Enligt Eliasson Winter är det dock på gång, med sikte på Peking-OS 2022.

- Till Peking har vi sagt att vi ska försöka vara konkurrenskraftiga i alla grenar. Då kanske vi slipper Österrike i kvarten.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsände

ANNONS