Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Doni Nuha drömmer om OS inför slutkvalet i Paris

Kval har avbrutits, kval har ställts in. Nu är allt nere i en enda tävling och två matcher. Det är vad som står mellan Doni Nuha och hans OS-dröm.
– Det är nu det gäller, efter tio år av drömmar och tio år av hårt arbete, säger varbergaren.

I flera år har Liridon ”Doni” Nuha varit öppen med sin målsättning, det är OS i Tokyo som gäller. Det är det som varenda träningspass genomförts för.

– Nu smäller det, det kommer bli känslosamt. Jag har drömt om det här i tio år och tränat för det, nu kommer den chansen, säger Nuha som boxas i 81kg-klassen.

Normalt sett så sker OS-kvalet i boxning på flera sätt, både som europeiskt kval och som världskval. Men under pandemin har förutsättningarna ändrats. Förra våren fick en kvaltävling avbrytas och sedan har ingen annan kunnat genomföras.

Nu återstår bara en chans, det europeiska kvalet som inleds på fredag i Paris.

– Allting känns väldigt ovisst fast det är ett OS-kval. Ingen kan väl med säkerhet säga att OS blir av, men det går ju inte att utgå från något annat, säger Nuha.

Två vinster i Paris krävs för att med säkerhet kvalificera sig för OS. Doni Nuha inleder med match mot estländske Stiven Aas.

– Jag har aldrig mött honom, men jag har sett honom i match och jag har mött andra ester. Jag tror på mina förmågor och vet att jag kommer gå vidare, även om jag inte underskattar någon.

Sex svenska boxare i Paris

Skulle det bara bli en seger finns dock chansen kvar då det finns platser över i och med det inställda världskvalet.

– Det är ingen som riktigt vet vad som händer med de platserna, men jag ska vinna mina matcher så slipper jag bry mig om det, säger Nuha och fortsätter:

– Det är det här som de flesta boxare drömmer om, många får inte chansen att uppleva det. Det är bara en viss procent som får den chansen och nu hoppas jag på det absolut bästa. Jag hoppas att allt klaffar och jag har aldrig varit i en så här bra fysisk form som boxare.

Samtliga sex svenska boxare i kvalet, tre damer och tre herrar, går in direkt på fredagen. Under tisdagen begav sig truppen till Paris.

– Vi får bara vara på hotellet, sen eskorteras vi till arenan och tillbaka. Det är så mycket vi får se av Paris. Man får vara glad om man får röra sig i korridorerna, säger Doni Nuha som har segerreceptet klart för sig:

– Is i huvudet, glöd i hjärtat. Då kommer det bli OS.

Läs mer: Donis hjärta stod still i flera minuter - ”Min läkare kunde inte förstå hur jag överlevde”

Lär mer om Falkenbergs FF här