Under VM-lägret i Göteborg i maj ska Jonas Eriksson ha en föreläsning om VAR för den svenska truppen.
Under VM-lägret i Göteborg i maj ska Jonas Eriksson ha en föreläsning om VAR för den svenska truppen.

Domarprofil hjälper Sverige inför VM

Tidigare stjärndomaren Jonas Eriksson ska hjälpa Sverige inför fotbolls-VM och införandet av videodomarsystemet VAR.

ANNONS
|

Herrarnas fotbolls-VM i Ryssland var det första stora internationella mästerskapet som det assisterande videodomarsystemet, VAR, användes.

Under VM i Frankrike i sommar gör VAR premiär även på damsidan. Och Sveriges landslag gör som herrarna i sina förberedelser: tar in tidigare proffsdomaren Jonas Eriksson som regelföreläsare.

- Han kommer att prata utifrån sin erfarenhet, och han skaffar sig hela tiden erfarenhet. Det innebär egentligen vad man ser nu, här under Champions League (Manchester Citys Raheem Sterlings uppmärksammade mål mot Tottenham reds anm), och så vidare, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

ANNONS

"Samma upplägg"

Erikssons föreläsning kommer vara en del av truppens förberedande läger i Göteborg.

- Han kan berätta fördelar, nackdelar och vad som har varit. Ge information om både det, och de andra nya reglerna som är under VM. Då får vi från experthåll, från domarhåll, höra vad man gör. Herrlandslaget hade samma informationsmöte. Det är samma upplägg som de hade egentligen, säger Gerhardsson.

Mer nytt

Sverige spelar VM-premiär mot Chile i Rennes den 11 juni. Då kommer damlandslaget även att behöva ha koll på några andra nya regler.

- Man kommer att få gå in i eget straffområde när man startar inspark och spelar igång, så har det inte varit förut. Sedan måste man, som motståndare, vara en meter från muren på frisparkar. Det är småsaker, men ändå saker man kan använda sig av, säger Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

ANNONS
TT

Fakta: VAR

VAR (video assistant referees) var en stor snackis under herr-VM i Ryssland förra året. Nu ska det assisterande videodomarsystemet användas i damernas VM i Frankrike i sommar.

Om domaren eller de assisterande domarna är osäkra på om det är ett korrekt mål, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut.

Videogranskning finns också i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

ANNONS