Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Pettersson är klar för VM.

Diskuslöfte fick 27:e VM-platsen

Svensk friidrott har medvind. Det märks inte minst på antalet VM-deltagare: 26 är anmälda till festen och på tisdagen fick diskuskastaren Simon Pettersson en inbjudan.

Tidsfristen för att klara kvalgränserna till friidrotts-VM i London löpte ut i helgen.

26 svenska friidrottare har bokat plats i mästerskapet med start den 4 augusti. Fler kommer att få chansen tack vare inbjudningar från Internationella friidrottsförbundet IAAF, som fyller upp startfälten utifrån världsårsbästalistan.

Först att få besked: diskuskastaren Simon Pettersson, som inte riktigt vågade tro på det han fick höra efter en av sommarens sämre tävlingar (60,65 meter).

- Jag har legat på sträckbänken ett tag. Det har varit många turer fram och tillbaka men det låter ju bättre och bättre, säger han när TT vidarebefordrar nyheten.

Landslagets team manager Mikael Norman sköter kontakterna med IAAF.

- Det jag kan säga är att Simon Pettersson har fått en inbjudan som vi kommer att acceptera, säger han.

Känner sig lugn

Ytterligare tre av de hoppfulla svenskarna tävlade på GP-galan i Karlstad: längdhopparen Khaddi Sagnia, spjutkastaren Gabriel Wallin och 1 500-meterslöparen Kalle Berglund (som testade farten på 800 meter).

Sagnia hoppade 6,72 meter, tre centimeter från kvalgränsen, i Göteborg den 2 juli. Med tanke på att 32 hoppare får plats i VM-startfältet och att bara 16 gjort 6,75 eller längre i år ligger 23-åringen väldigt bra till.

- Jag känner mig lugn men jag hoppas att beskedet kommer så snart som möjligt, säger hon.

Hoppas på final

Tävlingen i Karlstad tog Sagnia som ett träningspass och "nöjde sig" med 6,50 meter. När det drar ihop sig till VM vet hon vad hon kan.

- Jag har bevisat att jag kan slå till när jag verkligen behöver. Jag hoppas på en finalplats, säger hon.

Utöver de ovan nämnda kan hinderlöparna Charlotta Fougberg och Emil Blomberg bli aktuella för VM.