Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg. Arkivbild.

Detaljen som kan ge svensk VM-succé

Sveriges skidskyttehopp har inte bara hemmapubliken bakom sig under VM. De har Östersundsvinden med sig också – vajande vimplar på skjutvallen kan tala för Sverige.

Vimplarna vajar ofta friskt på skjutvallen i Östersund. Men ett blåsigt mästerskap behöver inte vara något negativt för de svenska skidskyttarna. De känner Östersundsvinden väl – och är överens om att det kan vara en fördel inför VM på hemmaplan.

- Lite fördel tror jag ändå att vi har. Det var lite det vi såg under OS också, där det också blåste ganska mycket. Det är klart att det finns de som tränar där det är blåsigt, men det finns de som tränar där det blåser väldigt sällan också, säger medaljhoppet Hanna Öberg.

Vinden tar olika mycket på olika arenor, enligt skidskyttarna. Samma utslag på vimplarna betyder inte alltid samma utslag på själva skottet.

- Jämför man till exempel med Ruhpolding där det blåser väldigt sällan så när det väl blåser där och man ska skruva behöver man kanske skruva lite mer knäpp än vad jag tänker att man ska göra – vinden tar i lite mer. I Östersund ger samma utslag på vindvimplarna mindre utslag, man behöver inte skruva lika mycket, säger Öberg.

Trygghet

Elisabeth Högberg, sista namnet in i VM-truppen, håller med.

- Det blåser oftast mycket i Östersund, men vinden tar olika på olika ställen. I Östersund kan det se ut som att det blåser väldigt mycket på vimplarna, men sedan när man ligger och ska skruva behöver man inte skruva så mycket, säger "Bettan".

Högberg är en av de svenska åkarna som skjutit mest av alla just i Östersund där 32-åringen från Jädraås utanför Ockelbo bott i 12 år.

- Jag har varit där och nött, och vi är ju alla bra skyttar och jag tror det hänger mycket på att vi har skjutit mycket i vind och har en trygghet i det, säger hon.

"Ganska likt"

Så är ett blåsigt väder lika med större medaljchanser för de svenska åkarna? Nja, Sebastian Samuelsson vill tona ner snacket om vindfördelen något.

- Visst kan det vara lite fördel. Vindarna i Östersund borde man ju ändå vara ganska van vid, men det är fortfarande ganska lika på många ställen och många av de jag tävlar mot har ju tävlat fler gånger än jag i Östersund, säger han.

VM inleds på torsdag med mixedstafett.