Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Simon Carlsson: Det blir ett andra år i Allsvenskan för Varbergs Bois

Årets bästa halvtimme när det gällde som mest. Varbergs Bois tog fram det bästa ur sig själva och såg till att säkra allsvenskt spel nästa säsong.

Vi får väl börja med en brasklapp. Inget är helt klart, inget är hugget i sten. Men det är så mycket som ska till för att Varbergs Bois 31 inspelade poäng inte ska räcka till nytt kontrakt att jag inte ens orkar räkna på det.

Nej, det här är klart. Det är min känsla, det var Boisspelarnas känsla efter slutsignal och det var Boisledningens känsla på läktaren. Direkt efter 5-2 och säkrad seger började snacket. ”I teorin finns chansen, men det här kommer räcka” hördes från en styrelseledamot.

Medhåll kom från Hammarbys tränare. ”Nu är det väl klart”, sa Stefan Billborn på presskonferensen. Och visst är det så, det är för många lag som ska göra för bra resultat för att det här inte ska räcka för de grönsvarta. ”Jag får gå hem och räkna lite på det, men till 99,9 procent ska det ju vara klart”, säger Joakim Persson.

Under det märkliga fotbollsåret 2020 skulle vi få se ytterligare en märklig match. Med en man mer tappade Varbergs Bois greppet fullständigt

Matchen då? Första halvtimmen var nog den bästa som Varbergs Bois gjort på hela säsongen. Hammarbys spel var sönderläst till sista bokstav, pressen bet och hemmalaget kunde komma i kontring efter kontring mot ett ostrukturerat försvar.

Men under det märkliga fotbollsåret 2020 skulle vi få se ytterligare en märklig match. Med en man mer tappade Varbergs Bois greppet fullständigt. ”Vi kissar på oss helt, det blir fullständig panik i laget”, säger Joakim Persson. Från att veta varenda rörelse som Hammarby gjorde uppstod helt plötsligt en situation där bollen kom upp snabbare i anfall och ställde hemmaförsvaret.

Hammarby var klart bättre med tio man än elva och fram till 4-2 var det farligt, nervigt och kaosartat. Men till slut tröt orken hos gästerna, som den så ofta gör när man får spela med en man mindre såpass länge.

Efter en lång rad av matcher med tveksamma och direkt felaktiga beslut från domarkåren som gått mot Varbergs Bois kom återbäringen

Till slut studsade allt Varbergs Bois väg, inklusive domsluten. Efter en lång rad av matcher med tveksamma och direkt felaktiga beslut från domarkåren som gått mot Varbergs Bois kom återbäringen. En ytterst billig straff och en ytterst billig utvisning gick med hemmalaget. Eller som Joakim Persson sade: ”En stor jävla godispåse från förbundet fick vi och den tar vi emot”.

Nu har Varbergs Bois gjort det som ingen trodde inför säsongen, till och med mer. Ett i princip säkrat kontrakt med tre matcher kvar, det är inget annat än total succé. Nu får vi bara hoppas att alla tar hand om världen och tar hand om sig själva så att någon får uppleva allsvensk fotboll på riktigt i Varberg nästa säsong.

Läs mer: Här är HN:s betyg på Boisspelarna efter storsegern

Läs mer: Selmani tog med sig bollen som present till sin pappa

Läs mer: Junes Barny om straffsituationen