Stor besvikelse i Falkenbergs FF-lägret efter förlusten mot Östersund.
Stor besvikelse i Falkenbergs FF-lägret efter förlusten mot Östersund. Bild: Krister Andersson

Det är ju dessa matcher ni ska vinna, Falkenbergs FF

Falkenbergs FF skulle bara gå ut och ta den där första trepoängaren på hemmaplan i årets allsvenska. På andra sidan stod ett Östersunds FK med en sparkad tränare på bänken och ett helt Fotbollssverige efter sig. Det slutade i noll poäng och en nästjumboplacering.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

ÖFK meddelade tidigare under veckan att Ian Burchnall sparkas men får coacha laget till en ny lösning är funnen. Därför stod britten vid sidlinjen. Och Östersund spelade stundtals som ett lag utan tränare.

I Falkenbergs FF fanns en tränare på sidan. Det som saknades, nu när man äntligen skulle plocka den första hemmavinsten, var energi. Så slarvigt, och framför allt gnälligt, har jag inte sett FFF hittills i år.

Gnälligt bland spelarna i Falkenbergs FF

När läktarna gapar tomma hörs det tydligt vad som sägs på planen och från sidlinjen. Under söndagens första halvlek var det inte mycket positivt som kom ur de gulvitas munnar. Hasse Eklund röt ifrån ett flertal gånger – med all rätt så som det såg ut.

ANNONS

Det som fick en att reagera var spelarna. Det gnälldes till höger och vänster. På domarna, på motståndarna och på varandra.

John Chibuike stod längst upp och ropade på backlinjen att ta upp laget, medan Tobias Karlsson stod längst ner och ropade på anfallarna att falla ner. Det var inte mycket som stämde, i alla fall i den första halvleken.

Östersunds mål kom förvisso i andra. Ett för enkelt hörnmål. Hade inte ÖFK gjort mål där hade matchen förmodligen slutat 0-0. Nicken var matchens egentligen enda målchans.

Framåt haltar fortfarande FFF. John Chibuike, Christoffer Carlsson och Edi Sylisufaj såg ganska ofarliga ut och inte blev det enklare för dem när det lyftes långboll på långboll från backlinjen. Trion har en genomsnittslängd på 1,75 meter.

Besvikelsen var förstås stor efter matchen. Hemma mot en bottenkonkurrent - då måste man ta tre poäng. Falkenberg behöver göra Falcon Alkoholfri Arena till sin stora borg om man vill spela allsvensk fotboll nästa säsong.

Men FFF har inte vunnit sedan den andra omgången och inte vunnit hemma i Allsvenskan sedan bragden mot AFC förra säsongen. I år har Kalmar, Sirius och nu ÖFK varit nere i Halland och hämtat tre poäng på tok för enkelt.

ANNONS

Laget vid havet kommer vara indraget i bottenstriden - det har vi vetat hela tiden. Eklund påpekade att det är många lag i årets allsvenska som kommer vara där nere och kriga. Och det kommer bli tajt. Vid en FFF-vinst och en ÖFK-förlust i nästa omgång är FFF förbi ÖFK igen. Det kan svänga fort.

Men det krävs en topprestation på Tele 2 Arena på onsdag. När man inte lyckas besegra bottenkonkurrenterna hemma, då får man ta poängen mot storlagen istället. Svenska mästaren Djurgården har inte börjat felfritt och en poängskalp där vore tacksamt för FFF.

ANNONS