Den långa resan från Irak

Efter en sju år lång resa på flykt satte Mohammed Al-Hakim fötterna på kajen i Slite på Gotland. Han var då åtta år

ANNONS
|

– Det är hårt jobb som tagit mig hit där jag är nu, säger en av Sveriges bästa fotbollsdomare.

Mohammed Al-Hakim var på tisdagskvällen på Varbergs teater och föreläste, inbjuden av Unite People med stöd av Ungdomsavdelningen på Varbergs Kommun.

Han talade om sin resa, integration och om livet som fotbollsdomare.

– Jag kommer från Irak och efter att vi flytt bodde vi i Kuwait, Iran, Syrien, Ryssland och Lettland innan vi kom till Sverige.

Resan från Riga till svenska Slite var dramatisk och något han fortfarande minns med rysningar.

– På båten som egentligen bara hade plats för 16 personer var det 440 stycken. Resan, som skulle gått till Danmark och ha tagit ett dygn, slutade på Gotland efter en vecka. Jag är rörd och tacksam för hur vi blev omhändertagna. När jag steg iland tänkte jag att detta är paradiset.

ANNONS

Mohammed Al-Hakim har arbetat hårt för att komma dit han är idag, fotbollsdomare på halvtid och officer på halvtid.

– Jag hade svårt att övertala pappa om min militära bana, vi flydde ju från Iran-Irakkriget, men nu är han bara stolt över mig, säger Mohammed.

Han började döma tidigt och karriären gick spikrakt. Som 20-åring dömde han division 6. Sedan avancerade han en serie per år för att nu vara Fifa-domare på steg 1.

– Mitt mål är att döma stora mästerskap och Champions League. Men att vara fotbollsdomare handlar om erfarenhet. Det är stort ansvar och otroligt mycket pengar som står på spel. Jag är 31 år och de flesta som dömer så högt är över 40 år.

Årets domare 2015 berättade också att för att bli en bra domare måste man få ihop en helhet.

– Man måste fungera som människa, med familj, med jobb och med sig själv. Det gäller att ta hand om sig själv. Jag tränar sex dagar i veckan, går på regelbunden massage och använder mig av mental träning då och då.

Han är känd för att vara oerhört noggrann.

– Jag analyserar alltid lagen jag ska döma. Det gäller att vara förberedd. Inte så att jag studerar vissa spelare utan mer att jag ska vara beredd på en matchbild. Efter matchen analyserar jag min insats, kollar hur jag springer och annat.

ANNONS

Han är medveten om sin utsatta position.

– Mitt beslut kan vara avgörande och då ska det vara väl förberett. Jag ska kunna fatta beslut under press precis som i mitt andra yrke som officer.

ANNONS