Simon Pettersson och Daniel Ståhl bjöd på en oförglömlig diskusfinal i Tokyo-OS när de kastade hem både silver och guld.
Simon Pettersson och Daniel Ståhl bjöd på en oförglömlig diskusfinal i Tokyo-OS när de kastade hem både silver och guld. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De svenska OS-medaljörerna grattas på nätet

Sverige tog inte bara en, utan två OS-medaljer i diskus – Daniel Ståhl kastade hem guldet och Simon Pettersson silvret. "I dag är en historisk dag för Sverige och svensk friidrott", kommenterar statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS

Söndagens diskusfinal i Tokyo-OS blev minst sagt fröjdefull för svensk del. Medalj nummer ett och två kom nämligen på samma dag, i samma gren. Dessutom var de av högsta och näst högsta valör.

Daniel Ståhl, Spårvägens Friidrottsklubb, kastade hem guldet med imponerande 68,90. Kastet är det fjärde bästa hittills i OS-sammanhang.

Den svenska succén fullbordades när Simon Pettersson, Hässelby SK, kastade 67,39 vilket räckte till silver.

Storartat

Stefan Löfven är inte sen med att gratulera olympierna.

"Två svenska friidrottare på samma prispall för första gången sedan OS i London 1948. Stort grattis till storartade prestationer som gav Daniel Ståhl OS-guld och Simon Pettersson OS-silver. Tillsammans visar de att talang, beslutsamhet och många träningstimmar ger resultat", säger statsministern enligt ett mejl till TT.

ANNONS

Även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) gläds över dagens medaljregn.

"Fantastiska bilder från Tokyo när Sverige tar guld och silver i diskus. Grattis Daniel Ståhl och Simon Pettersson till en otrolig bedrift", skriver han på Twitter.

"Måste älska"

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar stämmer in.

"Simon Pettersson och Daniel Ståhl. Vilken insats", skriver hon på Twitter.

Det gör även Storbritanniens ambassadör i Sverige Judith Gough, som också uppmärksammar guldmedaljörens firande.

"Man måste bara älska Daniel Ståhls firande. Grattis till båda atleterna och Sverige för guld och silver i diskus", skriver hon på Twitter.

I samband med firandet hördes Ståhl bland annat skrika att han älskar sitt land och att han är en "svensk viking".

ANNONS