Göran Karlsson, Åkulla Skidallians och Filip Olsson har prisats av Varbergs Kommuns kultur- och fritidsnämnd.
Göran Karlsson, Åkulla Skidallians och Filip Olsson har prisats av Varbergs Kommuns kultur- och fritidsnämnd. Bild: HN/Arkiv

De fick ta emot Varberg kommuns idrottspris

Tre idrottspersonligheter har hedrats av Varbergs kultur- och fritidsnämnd. Motorcrossföraren Filip Olsson, bandynestorn Göran Karlsson och Åkulla Skidallians är årets pristagare.

ANNONS
|

Två av årets pristagare, Filip Olsson och Åkulla Skidallians, tilldelas stipendium á 10 000 kronor var.

– Det känns bra, det är jättekul att det finns sådana här priser och att man kan få all hjälp man behöver. Det skadar aldrig att få lite extra, så det är jättekul, säger Filip.

Filip hade ett 2020 där han åkte på en del skador och inte tävlade så mycket, vilket gör att stipendiuet kommer i ett bra läge.

– Det betyder mycket, det är kanske inte den billigaste sporten så det behövs att få lite extra ekonomisk hjälp så det betyder mycket utifrån sådana grejer med.

ANNONS

Vad kommer du använda pengarna till?

– Jag vet inte, det kommer antagligen gå till en del flygbiljetter till tävlingar och så. Så det är inget som man ska ha direkt kul för utan att man kan använda det så att man blir bättre.

Skidalliansen bygger värmestuga

Olof Fröberg, ordförande i Åkulla Skidallians, är minst lika glad för utmärkelsen.

– Det är jättetrevligt naturligtvis. Det är framför allt inte pengarna kanske utan att det uppmärksammas och uppskattas att det jobbet som läggs ner av gänget där uppe. Det är kanske det som är det allra roligaste, att vi kan känna att jobbet uppskattas, säger han.

– Det finns alltid hål att stoppa pengarna i. Bara en sådan sak som att skidmaterialet slits hårt och man får köpa nytt material varje år. Då passar det bra med ett sånt här stipendium.

Klubben håller på att färdigställa en ny värmestuga, som kommer att vara klar till nästa säsong i vinter.

– Vi håller på att jobba med budget för kommande året och då är det skönt att veta att vi har lite pengar i kassan när vi planerar. Så det är vi tacksamma för, säger Olof Fröberg.

60 år i föreningens tjänst

Göran Karlsson tilldelas å sin sida kommunens hederplakett för drygt 60 år i bandyföreningen Sunvära SK:s tjänst.

ANNONS

– Det är alltid skoj att det uppmärksammas att man jobbar lite ideellt, säger han och fortsätter:

– Självklart värdesätter jag det mycket. Som jag sa innan, det är en uppskattning och en uppmuntran. Och det känns väl alltid positivt att man får en uppmuntran för det man jobbar med. Så det känner jag att det var ett väldigt trevligt telefonsamtal att få.

Motiveringar

Filip Olsson: Trots sin unga ålder har årets stipendiat en tydlig och målmedveten plan för sitt idrottsutövande, vilket bland annat gett honom flera andraplatser i EM. Inte ens en mängd skador hindrar hans utveckling mot kommande framgångar.

Åkulla Skidallians: I många år har Åkulla Skidallians ideella, hängivet, engagerat och ofta nattetid, ställt upp med att producera konstsnö, skidspår och erbjuda gratis utrusning för barn och unga. Föreningen arbetar hela tiden med utveckling mot att på bästa sätt kunna ge allmänheten en skidupplevelse av högsta kvalitet.

Göran Karlsson: I mer än sextio år har Sunvära SK:s starke man Göran Karlsson suttit i föreningens styrelse och varit drivande i att utveckla verksamheten till att bli modern och jämlik samt hålla en hög teknisk kvalitet. Han har också arbetat hårt med att lyfta Sjöaremossen som ett viktigt rekreationsområde och även varit aktiv i Isbaneföreningen. Under Göran Karlssons ledning har Sunvära SK utvecklats till att bli en av Sveriges finaste bandyföreningar med en verksamhet för alla.

ANNONS