Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansk eufori när skrällsegern över Finland blev ett faktum. I bakgrunden, kostymklädda, lagets svenske förbundskapten Janne Karlsson, till höger, och assisterande Tomas Jonsson, i mitten.

Dansk eufori efter skrällen: "Blir inte större"

Det var skrällen som gjorde VM-turneringen glödhet. Danmarks oväntade vinst över Finland rankas som en av nationens största segrar i historien och föder förhoppningar om en kvartsfinalplats. Och kanske ett möte med Sverige.

VM-turneringen har redan varit en succé publikmässigt.

Men utan några överraskningar så här långt kom den danska skrällsegern, 3–2, perfekt. Att det var hemmanationen som levererade gjorde turneringen glödhet.

Den räknas som en av dansk hockeys största segrar. Kanske inte den största skrällen – Danmark slog USA och spelade oavgjort mot Kanada som nykomling 2003 – men den kanske mest betydelsefulla segern med tanke på att VM-turneringen spelas på hemmaplan.

"Blir inte större"

Svenske förbundskaptenen Janne Karlsson kallade den för sin största seger under sina fem år vid rodret.

Finland hade vunnit sina tre första matcher med sammanlagt 23–2 inför onsdagsmötet.

- Vi gjorde en fantastisk match hela vägen och ett jobb som man kan vara stolt över. Att slå en världsnation som Finland på det här sättet – det blir inte mycket större, säger KHL-backen Oliver Lauridsen, SM-guldvinnare med Frölunda 2016, till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Inte överraskad

Tre Kronors forward Magnus Pääjärvi är dock inte förvånad. Med Torontos stjärnmålvakt Frederik Andersen i högform, ytterligare fyra NHL-spelare i laget och totalt nio spelare med erfarenhet från världens bästa liga är Danmark att räkna med.

- De är på gång och har jättebra ledare. Jag har farsan som har jobbat mycket med dansk hockey så jag har följt dem lite. De har en bra målis och (Frans) Nielsen, (Mikkel) Bødker och (Jannik) Hansen är ruskigt bra spelare som är vassa i NHL. Dem kan man inte skoja bort, säger Pääjärvi, vars pappa är hockeyagenten Gunnar Svensson.

Han skulle gärna möta Danmark i en VM-kvartsfinal:

- Då blir det tryck på läktarna, säger han.

Kan möta Sverige

Danmark har mött alla topplag i gruppen och ligger femma med fem poäng efter fyra matcher i grupp B. Nu återstår matcher mot Norge (på fredagen), Sydkorea och Lettland. Kniper danskarna fjärdeplatsen i gruppen väntar kvartsfinal mot ettan i grupp A, förmodligen Sverige eller Ryssland.

- Vi ska inte spekulera för mycket, Vi har inte motståndare av samma klass i de kommande matcherna, så det är viktigt att vi behåller farten och inte faller ned i de andra lagens tempo, säger Lauridsen till Ritzau.