Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Daniella Röhss från Varberg tränar landslaget i konstsim

Daniella Röhss är nybliven varbergare. Med sig i bagaget har hon många timmars bassängträning och medaljer i SM och NM. Nu är hon tränare för landslaget i konstsim.

2019 började Daniella Röhss som en av tre landslagstränare i konstsim.

– Sedan kom tyvärr corona, så jag har inte varit med dem ut på tävling än. Det blir spännande när det kommer igång, säger hon.

Landslaget består av elva simmare i junior-/seniorlandslaget och tio i ungdomslandslaget. Just nu är det det bara tjejer i lagen, men även killar kan tävla och det har varit en kille med i svenska landslaget tidigare. Alla tävlingar i Europa tillåter blandade lag och det har införts en ny gren, mixat par, där det ska vara en tjej och en kille som tävlar tillsammans.

Landslagen samlas för läger ungefär en gång i månaden. Under corona har man även haft digitala träningar via videolänk då koreografier och övningar har gåtts igenom tillsammans.

Sverige har dock en bit kvar till konstsimstoppen internationellt.

– Vi är inte så stora i dag tyvärr. Ryssland har legat i topp i många år och Ukraina, Spanien och Kina är också högt upp. Det krävs otroligt mycket träning för att komma till den nivån. De tränar runt 60 timmar per vecka. Om Sverige skulle komma dit hade det krävts att vi bodde tillsammans och tränade varje dag.

”En mångsidig och krävande sport”

Träningen hålls både på land och i vatten, ungefär hälften av tiden ägnas åt landträning. Förutom uppvärmning, stretch och styrka går man igenom koreografin på land.

– Drilla kallar vi det. Då gör man alla rörelser som man gör i vattnet men allt görs med händerna.

På träningen i vatten knackar tränarna i badstegen så att simmarna hör takten under vattnet. När de sedan kör igenom med musiken hörs den genom undervattenshögtalare.

– Det är en mångsidig och krävande sport. Det krävs många träningstimmar både på land och vatten. Det är teknik, styrka, kondition, vighet, se arg ut, glad ut, det är lite teater inblandat.

Teatern har att göra med att musiken ska ha ett tema som har en tanke bakom sig. Junior-/seniorlandslaget har temat ”Följa sitt hjärta”

– Domarna bedömer även artisteri, hur man följer musiken och hur man uttrycker sig.

Medaljer i SM och NM

Daniella flyttade från Stockholm till Göteborg för att läsa på Chalmers. Sedan i somras bor hon och sambon Daniel Ahlqvist i ett hyrt hus i Tofta i väntan på att deras nybygge i Veddige ska bli klart.

– Vi jobbade hemma båda två och ville gärna ut på landet så vi började titta på hus. Men vi hittade inget vi ville ha så det blev en tomt.

Daniella har själv tävlat i konstsim. En guldmedalj i junior-SM, ett SM-silver och ett NM-silver finns bland meriterna, hemmaklubben var Järfälla.

– När jag simmade hade vi inget landslag men jag var med i utvecklingsgruppen och vi blev uttagna till att representera Sverige vid utlandstävlingar.

Nu tränar hon i en nybildad showgrupp i Göteborg som kan uppträda vid till exempel företags- eller spaevent.

På tävlingar har simmarna handsydda baddräkter med glitter och håret är uppsatt i knut och täckt med gelatin för glans och för att hålla hårtestar på plats. Badmössa och simglasögon har man bara på träning, men näsklämman är med hela tiden.

–Det ska se lätt ut när man simmar, sedan är det en helt annan historia under vattenytan. Det sparkas och man ska ligga nära varandra.

Junior-EM nästa år

Vad som blir nästa tävling för junior-/seniorlandslaget, som är det lag Daniella tränar, är inte bestämt än. Tävlingskalendern har ändrats om en del nu när tävlingarna kommit igång efter corona. Men ungdomslandslaget ska till Tjeckien i april, och då följer hon kanske med.

– Vi satsar på Junior-EM nästa år, säger Daniella.

Konstsim

Konstsim kan tävlas i lag, par, solo, kombinationslag och mixat par. Ett lag består av åtta simmare. Kombinationslag är en kombination av de andra grenarna. Simmarna växlar mellan att vara hela gruppen, en som kör solo eller två som kör i par.

– Då väntar de andra i utkanten av bassängen, eller gör någon fin blomma eller något utanför, förklarar Daniella.

När benen är ovanför vattnet och huvudet ner används vevningar med händerna som understöd, skovlingar kallas det. När huvud och armar är uppåt är det benen som står för understödet.

– Polokick kallade vi det i Stockholm, här heter det tramp. Man gör som en äggvisp med benen som går åt olika håll.

Läs också: De gör simning till en skön konst (GP 2016)

Lär mer om Falkenbergs FF här