Damkronornas Pernilla Winberg under OS Pyeongchang, Sydkorea. Arkivbild.
Damkronornas Pernilla Winberg under OS Pyeongchang, Sydkorea. Arkivbild.

Damkronorna tar steg för steg efter OS-fiasko

Indraget SOK-stöd, ny förbundskapten och flera oprövade spelare. Men miljön i Damkronorna präglas av större spelglädje sedan OS-fiaskot i Pyeongchang..

ANNONS
|

36 spelare, varav flera debutanter, har tagits ut i Damkronorna under säsongens tre första landslagsturneringar i Tjeckien, Kanada och Finland.

Linköpingsforwarden Pernilla Winberg är en av dem som varit med på samtliga samlingar under förbundskaptenen Ylva Martinsen.

- I Kanada tycker jag vi hade riktigt bra offensivt spel mot både USA och Kanada. En bra turnering, för att känna på det bästa motståndet. Vi tar steg för steg, nu gäller det bara för Ylva att få ihop truppen, hon har provat ganska många spelare, säger landslagsveteranen.

ANNONS

I februari stod Damkronorna för sitt sämsta OS någonsin, en sjundeplats i Pyeongchang, vilket gjorde att Sveriges olympiska kommitté, SOK, drog in sitt ekonomiska stöd. Förbundskapten Leif Boork ersattes i våras av Ylva Martinsen, men Pernilla Winberg – i landslaget sedan 2003 och med flera OS- och VM-medaljer – vill inte jämföra tränarna.

"Boorks tid är förbi"

- Jag vill inte riktigt gå in på det. Boorks tid är förbi så jag vill inte lägga ned för mycket tid på det, säger hon.

TT: Vad är det du inte vill prata om, något fel?

- Nej, jag tycker inte det var så mycket fel. Det är ett landslag, man ska prestera sitt bästa och det är lika för alla.

Damkronorna – vars huvudmål med säsongen är VM i Esbo, Finland, i april – inledde landslagssäsongen med att förlora fem av sina sex första matcher. Men senaste turneringen i Vierumäki i mitten av december får anses vara en framgång, trots en inledande 2–4-förlust mot Tyskland.

ANNONS

- Jag blev glatt överraskad över det jag såg i Finland. Hur man spelade, med mycket fart och energi. Det kändes som det var mycket glädje bland tjejerna, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

VM sätter betyget

7–0 mot Schweiz och 2–1 mot Japan (som Sverige förlorade mot i placeringsmatchen i OS) ger mersmak inför nästa år.

- Det är mycket nytt i de flesta lagen, många yngre spelare som kommit in efter OS. Alla lag är riktigt bra, de har steppat upp rejält, säger Pernilla Winberg och får medhåll av Olof Östblom.

- Många säger att: "Japan? Ja, de ska ni bara slå". Japan har 5000 dam- och flickspelare, ungefär vad vi har. Alla deras spelare i landslaget är heltidsanställda, via olika företag, men tränar sin hockey på heltid. Jag tror att vi är på rätt spår, det känns bra. Den stora avstämningen blir VM, hur vi presterar där, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Damkronorna under Ylva Martinsen

+ Andraplats i fyrnationsturneringen i Hodonin, Tjeckien, i augusti: 1–2 mot Finland, 0–4 mot Ryssland och 4–2 mot Tjeckien.

+ Fjärdeplats i fyrnationsturneringen i Saskatoon, Kanada, i november: 1–6 mot Kanada, 2–3 mot Finland och 1–5 mot USA.

+ Fjärdeplats i femnationsturneringen i Vierumäki, Finland, i december: 2–4 mot Tyskland, 7–0 mot Schweiz, 0–2 mot Finland och 2–1 mot Japan.

ANNONS